top of page

De narcistische ouder: een kind in een volwassen lichaam.

Een narcist is emotioneel onvolwassen. Ze vinden het lastig om mee te gaan in hun biologische groei en hebben moeite met het uiten van hun emoties. Deze gedragingen zijn niet zomaar arrogante en onvolwassen gedragspatronen, maar een uiting van ernstige psychische aandoeningen.


EMOTIONEEL ONVOLWASSEN.

Waar een volwassene, over het algemeen, op een logische manier beslissingen neemt, nemen kinderen beslissingen op basis van hun gevoel. Wanneer een kind iets voor ogen heeft zal het zijn of haar doel bereiken door (soms) roekeloos gedrag en daarbij niet denkend aan de consequenties. Deze manier van denken hanteert een narcist ouder ook. Narcistische ouders hebben een sterkte verbinding tussen de besluitvormende delen van hun hersenen, emoties en gevoel. Door deze sterkere verbinding is geschakeld aan het logische risico / beloningsdelen van hun hersenen en hun besluitvorming. Dit is ook vaak de reden dat narcisme en verslaving vaak hand-in-hand gaan.

GEDRAGSPATROON VAN EEN KLEIN KIND

Veel narcistische ouders drukken hun gevoelens uit op de manier waarop kinderen dat doen. De meest voorkomende uitingen zijn dat van woedend worden, te stampvoeten en te huilen. Voor omstanders is het heel zwaar om hiermee om te gaan, zeker wanneer het hun eigen kinderen betaamd. Dit maakt dat kinderen in deze situaties de ouderrol op zich nemen, omdat de ouder niet in staat in om de volwassen taken uit te voeren.

Mensen met een narcistische persoonlijkheid stoornis hebben een ontwikkelingsachterstand. Om te begrijpen hoe een narcist denkt, moet je in de gedachtengang van een kind kruipen. Bij een kind zijn alle hersendelen nog niet zodanig ontwikkeld dat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Zoals bij een kind is het tactiek van ruzie, schuldgevoelens en redeneren vaak niet effectief.

HOE KUN JE OMGAAN MET EEN EMOTIONEEL ONVOLWASSEN OUDER?
  1. Laat je niet meeslepen in het gedrag van je narcistische ouder.

  2. Wees consistent en onverstoord in jouw reacties.

  3. Vermijd iedere emotionele reactie.

  4. Wees voorbereid om eventuele onverwachte emotionele uitbarstingen van je narcistische ouder.

  5. Wees op je hoede bij goed gedrag. Net als bij kinderen vertonen narcistische ouders goed gedrag op het moment dat zij iets van jou willen.

  6. Beheers jouw boosheid, want dit is voor een narcistische ouder aanleiding om de situatie te escaleren.

  7. Logica en redelijkheid bestaan niet voor een narcistische ouder. Hun werkelijkheid staat haaks op dat van jou.

  8. Vermijd jouw emoties. Emoties zijn voor een narcistische ouder aanleiding om het verhaal te verdraaien en tegen jou te gebruiken.

  9. Vermijd discussies. Een narcistische ouder gebruikt discussies niet om tot een concrete oplossing te komen, maar om te manipuleren en te kleineren.

  10. Verlaag je verwachtingen, want alleen zodoende kun jij niet teleurgesteld raken.


HOE KUN JIJ JEZELF BESCHERMEN?

Focus op gedrag van je narcistische ouder en niet op persoonlijkheid. Ontwikkel grenzen voor jezelf , zodat je weet welk gedrag je bereid bent te accepteren. Door grenzen te stellen en jouw eigen grenzen te kennen, weet je wat je wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Door het ondersteuning van lotgenoten kun je grenzen ontwikkelen. Lotgenoten begrijpen hoe het is om te leven met een narcistische ouder.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page