top of page

De narcistische stamboom.

Binnen alle gezinnen heeft elk lid een rol. In narcistische families zijn de rollen echter verschillend en schadelijk voor zowel de leden als de gezinnen. De rollen zorgen ervoor dat het disfunctioneren van het gezin voortzet met als doel de narcist te beschermen tegen het aanpakken van hun eigen onopgeloste problemen van de gezinsleden. De manier waarop de rollen worden toegewezen is opzettelijk toegewezen en kan jarenlang onopgemerkt blijven.


DE NARCIST

De narcist in een gezin is meest één van de ouders. Narcistische ouders kunnen openlijk of verborgen narcistische zijn. De verborgen narcistische ouder is moeilijk te herkennen en te ontmaskeren, omdat de narcistische ouder zich richting de buitenwereld voordoet als, zachtaardig, kwetsbaar en, nederig . De geheime narcist is een wolf in schaapskleren, waardoor ze veel gevaarlijker zijn. Ongeacht, openlijk of verborgen, een narcistische ouder het heeft van een sterk gevoel van recht op bewondering en aanbidding. Als deze bewondering niet wordt gegeven, worden ze gevaarlijk. Ze hebben het gevoel dat ze superieur zijn. De narcistische ouder verwacht dat het gezin doet wat er wordt opgedragen, zonder vragen of weerstand. Iedereen moet zich aanpassen aan zijn behoeften.

De narcistische ouder heeft een beperking, waardoor de ouder niet bereid de behoeften en emoties van anderen te erkennen. Ze hebben zelfs moeite om hun eigen emoties te reguleren, waardoor aanpassing aan verandering vrijwel onmogelijk is. Ze staan ​​erop het beste van alles te hebben en beschouwen anderen als minderwaardig. Ze kleineren anderen om ze zich superieur te voelen en te manipuleren om hun zin te krijgen. De narcist wordt gemakkelijk gekleineerd, beledigd en neemt dingen uiterst persoonlijk, ondanks dat iets persoonlijks is. Over het algemeen worstelt de narcistische ouder enorm met gevoelens van schaamte, onzekerheid en kwetsbaarheid, waar hun gedrag uit voortkomt.


DE STEUNENDE OUDER

De echtgenoot / echtgenote zal ervoor zorgen dat de wereld rond de narcistische blijft draaien en nooit de werkelijkheid van de narcist in twijfel trekken om hun relatie intact te houden. De steunende ouder heeft vaak eigenschappen die de eigenschappen van de narcistische ouder compenseert. Echter, kan de steunende ouder niet voldoen aan de behoeften van de kinderen, omdat deze ouder te gefocust is op het kalmeren van de narcist.

HET GOUDEN KIND (GOLDEN CHILD)

Het gouden kind is het kind dat zich aanpast aan de narcistische mishandeling en zelfs ondersteund bij het misbruik van de zondebok. Het gouden kind past zich aan uit angst voor afwijzing en kritiek van de narcistische ouder als ze niet doen wat de ouder wil. Het gouden kind wordt ook door de narcistische ouder misbruik, maar in een verkapte vorm. Het gouden kind speelt het spel van de narcistische ouder mee om negatieve reacties van de ouder te vermijden. Dit maakt het gouden kind het favoriete kind van de narcist.

Vaak krijgt het gouden kind hierdoor speciale behandeling en aandacht, maak kan makkelijk overgeheveld worden naar het ander kind als het het gouden kind niet langer in de behoeften van de narcistische ouder voorziet. Door constant in de behoefte van de narcistische ouder te voorzien, heeft het gouden kind geen gevoel van eigenwaarde en moeten met het identificeren van hun eigen behoeften. Ze zijn constant bang dat ze nooit genoeg zullen zijn. Omdat het gouden kind wordt geleerd de narcistische ouder te gehoorzamen, ziet ze de narcistische ouder zelden voor wie ze werkelijk zijn. Hierdoor loopt het gouden kind het risico om zelf narcistisch te worden.

FLYING MONKEYS

Flying Monkeys zijn ondersteunend aan de narcistische ouder en zijn het gemakkelijkst te manipuleren. Hun doel is om het slechte gedrag en misbruik van de narcistische ouder voort te zetten. Meestal zijn er een of meerdere familieleden, meestal kinderen of de echtgenoot/echtgenote, die de Flying Monkeys vormen. Deze gezinsleden lopen ook het risico zelf narcistisch te worden of zijn dit al geworden.

DE ZONDEBOK

Het gebruik van een zondebok is nodig in narcistische gezinnen om te kunnen functioneren. Met de aanwezigheid van een zondebok hoeft een narcistische ouder haar eigen emoties en gedragingen niet aan te pakken. De zondebok wordt niet per ongeluk geboren. Zij zijn het gezinslid dat weigert te zwijgen over de narcistische ouder en passen qua gedragingen niet binnen de standaarden van het gezin. Hierdoor zijn de zondebokken zijn ook de sterkste en gezondste van alle gezinsleden. Zij zijn ook diegene die het narcistische gezin ontsnappen.

De narcistische ouder gebruikt een zondebok als een manier om hun eigen ego te beschermen, zich te ontladen en af ​​te leiden van hun eigen negatieve emoties. Dit geeft ze een gevoel van eigenwaarden en alsof ze de 'held' zijn, ondanks dat dit puur fictief is. Dit proces van het selecteren en creëren van de zondebok is verborgen en de ene persoon is gedoemd de dupe te worden van elk psychologisch ongemak dan dat de andere gezinsleden ondervinden. Het is echter belangrijk op te merken dat de zondebok een dergelijke behandeling niet verdient.

2.745 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page