Geen genetische overeenkomsten met mijn narcistische moeder

Wanneer mensen kinderen krijgen is dit in de meeste gevallen, omdat deze mensen behoefte hebben om oneindige liefde te geven en oneindige liefde te ontvangen.Voor sommige mensen is het niet vanzelfsprekend om zwanger te raken, zoals bij mijn ouders. Mijn ouders konden vanwege medische redenen geen kinderen krijgen. Na meerdere operaties en hormoonbehandelingen, hebben ze ervoor gekozen om te adopteren. Het was een traject dat jarenlang heeft geduurd, vanwege allerlei familiaire en financiële onderzoeken. Op het moment dat ze goedkeuring hadden gekregen via de rechtbank, hebben ze de adoptieprocedure in gang gezet.


Mijn ouders konden vanwege medische redenen geen kinderen krijgen op de natuurlijke manier.

Toen ik drie maanden oud was hebben mijn ouders mij via een adoptiebureau naar Nederland gehaald. Toen ik drie jaar oud was hebben ze ervoor gekozen om nog een kindje te adopteren, waarna mijn zusje kwam.


Als ik de verhalen van familieleden moet geloven, was mijn moeder in de eerste instantie blij met ons. Zij had richting ons een zorgtaak, die zij bij mij optimaal vervulde. Bij mijn zusje was het gevoel van zorgen al minder, waardoor mijn moeder regelmatig door haar zus werd gewezen op de verplichting die zij had richting mijn zusje.


Wij hadden geen band. Ondanks dat wij samen als gezin leefde voelde mijn moeder zich vervreemd van mij, en ik van haar.

Namate ik ouder werd, merkte mijn moeder dat er qua karaktereigenschappen geen enkele overeenkomst was tussen mij en haar. Wij hadden geen band. Ondanks dat wij samen als gezin leefde voelde mijn moeder zich vervreemd van mij, en ik van haar. Ook van mijn kant zag ik geen band en heb mij het grootste deel van mijn leven moederloos gevoeld.


Mijn narcistische moeder zag mijn adoptie als een goede daad die zij had verricht ten opzichte van mij.

Narcistische ouders houden niet van hun kinderen en ik heb altijd het gevoel gehad dat door het feit dat ik niet haar biologische dochter ben, deze afkeer is versterkt. Mijn narcistische moeder zag mijn adoptie als een goede daad die zij had verricht ten opzichte van mij. Dit heeft zij ook regelmatig te kennen gegeven. Zij maakte regelmatig opmerkingen als:


  • “Ik heb jou geadopteerd en nu ben jij respectloos tegenover mij”.

  • “Als ik jou niet had geadopteerd, dan was er niets van jou terechtgekomen”.

  • “Ga maar terug naar het land waar je vandaag komt”.

  • “Als je niet luistert, dan stuur ik je terug”.


“Als ik jou niet had geadopteerd, dan was er niets van jou terechtgekomen”

Mij narcistische moeder vond dat ik haar dankbaar moest zijn voor het feit dat mijn vader en zij, mijn zusje en mij hebben geadopteerd. Mijn adoptie werd ook herhaaldelijk ingezet als manipulatiemiddel om mij zover te krijgen dat ik werkzaamheden voor haar moest verrichten.


Mijn moeder is als enige van haar broers en zussen die in Nederland is geboren. Ondanks haar buitenlandse afkomst en haar Nederlandse spraak- en schrijfgebrek vindt zij zichzelf volledig Nederlands. Zij vindt zichzelf meer Nederlander ten opzichte van mijn zusje en mij, vanwege het feit dat wij niet in Nederland zijn geboren. Onze rechten zijn volgens haar daardoor minder en onze plichten meer.


Mijn zusje en ik hebben beide een studie afgerond, een goedbetaalde baan, hebben een fijn gezin en sociaal leven. Mijn moeder daarentegen heeft geen school afgemaakt, is afgekeurd, beheerd de Nederlandse taal onvoldoende en heeft geen vrienden of familieleden die haar bezoeken. Iets wat zij niet van ons had verwacht, gezien onze achtergrond en afkomst. Mijn moeder heeft altijd de gedachte gehad, vanwege haar geboorte in Nederland, het beter voor elkaar te hebben.


Ik ben tot de conclusie gekomen dat zij diegene is voor wie ik mij schaam en achteraf blij ben dat wij geen genetische overeenkomsten hebben

Vroeger schaamde ik mij voor het feit dat ik geadopteerd ben. Er rust ook een groot stigma op. Maar door alles wat ik heb meegemaakt en om wie mijn moeder is, ben ik juist tot de conclusie gekomen dat zij diegene is voor wie ik mij schaam en ik achteraf blij ben dat wij geen genetische overeenkomsten hebben.

60 keer bekeken0 reacties