Hoe herken je een narcistische ouder?Weinig kinderen hebben een perfecte jeugd gehad. Iedereen heeft het weleens over vervelende karaktereigenschappen van zijn of haar vader en/of moeder. Echter, is er een groot verschil tussen ouderlijke eigenschappen of een narcistische ouder. Het hebben van een narcistische ouder kan namelijk je hele leven compleet verwoesten.


1. Een narcistische ouder voelt zich belangrijker dan het kind


“Narcistische ouders zien ouderschap als een last en laten graag aan hun kinderen weten hoeveel werk het is en hoeveel ze voor hun kinderen hebben gedaan"

Gebrek aan empathie is het belangrijkste teken; alles draait om je moeder en niet om jouw behoeften. Een goed voorbeeld hiervan is: Een zoon of dochter vertelt aan zijn of haar moeder dat hij of zij geslaagd is voor zijn of haar diploma. Het antwoord van de moeder zal in veel gevallen zijn: 'Dan heb ik jou toch altijd de juiste adviezen gegeven en voldoende geholpen met jouw huiswerk. Kortom; ze geeft hierbij aan dat jouw prestatie is toegewezen aan haar.


Het verschil tussen een ouder en een narcistische ouder, is dat een ouder graag wil dat hun kind het beter doen dan zichzelf. Bij een narcistische ouder is dat niet het geval. Zowel de kinderen als de partner van een narcist mag niet in de spotlight staan. Is dat wel het geval, dan is de prestatie alsnog toegewezen aan de narcist, omdat de narcist zichzelf altijd compleet heeft weggecijferd om de kind of partner te helpen. Zonder de narcist zal het kind of de partner niet zijn geslaagd.


2. Welke kenmerken heeft een narcistische vader en/of moeder?

Een narcist vertoont alle negen narcistische kenmerken uit het handboek voor psychische stoornissen (DSM). Arrogant gedrag, continu bewonderd willen worden en sterke jaloezie zijn er drie van.


Een narcistische ouder heeft een groot gevoel van arrogantie en eigenwaarde. Ze vinden zichzelf belangrijker dan hun naasten. Ze staan graag in het middelpunt en hebben het gevoel dat de wereld om hun draait. Omdat zij het gevoel hebben belangrijker te zijn dan hun naasten zullen de naasten ook verantwoordelijk worden gesteld voor het geluk en de mentale gezondheid van de narcist.


3. Je hebt het gevoel nooit iets goed te doen en hebt een constante schuldgevoel


Je bent niet verantwoordelijk voor het geluk van je ouders.”

Een narcistische ouder is meester in het aanpraten van een schuldgevoel. Omdat kinderen erg afhankelijk zijn van hun ouders en daardoor geloven wat zijn zeggen, zijn kinderen erg gevoelig voor manipulatie. Een narcistische ouder weet dit en speelt hierop in om zijn of haar zin te krijgen.


Wanneer een narcistische ouder jou verplichte om iets te doen wat jij niet wilde, wisten ze je eraan te herinneren hoeveel ze wel niet voor jou hebben overgehad. Stukje bij beetje zal een narcistische ouder meer eisen van zijn of haar kind, waardoor het kind nooit het gevoel heeft iets goed te kunnen doen in de ogen van de narcistische ouder. Een veelgebruikte uitspraak van een narcistische ouder is: ‘’Je belt ook nooit, ik ben zeker niet belangrijk genoeg voor je.’’


Wanneer je ouder jou zover heeft gekregen om te doen wat hij of zij wil, dan dient dit op de juiste manier uitgevoerd te worden. Wanneer je heb voldaan aan zijn of haar eisen, ontvang je een compliment of liefde. Doordat een narcistische ouder op deze manier met hun kinderen omgaan, krijgen kinderen het gevoel dat ze pas liefde en genegenheid ontvangen wanneer ze hun taken hebben vervuld. Wanneer je niet wil voldoende aan de behoefte van een narcistische ouder wordt de liefde en genegenheid alsnog afgenomen.


Een narcistische ouder vindt plezier in het lastigvallen en beledigen van zijn of haar kind.


Omdat een narcistische ouder een groot eigenwaarde heeft en continu bewonderd wil worden, zal dit ten kosten gaan van de eigenwaarde van het kind. Om zichzelf boven hun kind te stellen, zal een narcistische ouder alles aangrijpen om hun kind naar beneden te halen. Een veelgebruikte middel is lastigvallen en belediging.


Een narcistische ouder houdt graag controle over het kind door middel van vernedering en schaamte. Veel gebruike uitspraken die hieronder vallen zijn: "Zal je dat wil aantrekken? "Je had beter een maatje groter kunnen nemen" "Mensen vinden jou arrogant" "Je maakt jezelf belachelijk". Ook zal de narcistische ouder zijn of haar kind constant lastigvallen. Het kind heeft niet de vrijheid om zichzelf te ontwikkelen en een eigen leven op te bouwen. Een narcistische ouder zal het kind er constant op wijzen dat zij als ouder altijd voor het kind heeft klaargestaan en dat het kind alleen maar aan zichzelf denkt, ondankbaar is en geen waardering heeft voor alles dat de narcistische ouder voor hem of haar heeft gedaan.


Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een narcistische ouder?


- Het kind zal zich nooit oprecht geliefd voelen door de ouder

- De ouder is nooit oprecht geïnteresseerd in het kind

- Het kind kan nooit zijn zorgen of emoties uiten bij de ouder

- De ouders dulden geen tegenspraak of kritiek

- Het kind wordt altijd beschuldigd van de problemen in het leven van de ouder

- Het kind wordt bekritiseerd en gemanipuleerd door de ouder

- Van het kind wordt verwacht dat hij of zij altijd klaarstaat voor de ouder

- De ouder chanteert het kind om zaken gedaan te krijgen

- De ouder heeft ten opzichte van het kind een hele afstandelijke houding

- De ouder toont alleen interesse in het kind wanneer er een bepaalde prestatie is geleverd

- Het kind ontvangt constant veel negatieve feedback van de ouder

- De ouder zorgt voor veel onstabiliteit en onrust in het huishouden en/of gezinGevolgen van narcistische opvoeding voor het kind

Een kind dat is opgevoed door een narcistische ouder is in de meeste gevallen getekend voor het leven. Doordat het kind zichzelf heeft weggecijferd om te kunnen voldoen aan de emotionele behoeften van de ouder, heeft het kind geen eigen indentiteit kunnen ontwikkelen.


Door jarenlange mentale manipulatie te hebben ondergaan, zal het kind zichzelf ontwikkelen als een 'people pleaser'. Dit is het kind namelijk vanaf jongs af aangeleerd. Doordat het kind zo afhankelijk is van de ouder, zullen zij altijd de angst hebben niet genoeg te zijn voor de ouder. Dit gedrag zal het kind de rest van zijn of haar leven met zich meedragen. Het kind zal namelijk door dit aangeleerde gedrag bang zijn voor afwijzingen en de gedachte hebben dat mensen alleen van hem of haar zullen houden wanneer het kind iets voor een ander doet.Lees meer artikelen over narcistische ouders en narcistische opvoeding op www.kindvaneennarcist.nl


39 keer bekeken0 reacties