Kind van een narcist: Mijn persoonlijke verhaal

Ik kom uit een gezin waar altijd, een door mijn narcistische moeder gecreëerde, onrust heerste. Ik heb vanaf jongs af aan nooit een een rustige thuissituatie mogen ervaren. Zo goed en kwaad als het ging probeerde ik een zorgeloos kinderleven te leiden. Helaas was dat voor een groot deel van mijn leven niet mogelijk.Het heeft lang geduurd voordat ik erachter kwam dat ik te maken had met een narcistische moeder. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de houding van mijn moeder richting het gezin niet klopte. Echter, als jong meisje zet je niet zo snel vraagtekens achter het gedrag van je ouders. Je gaat er vanuit dat jij jouw ouders blindelings kunt vertrouwen.


Wat ik weet over mijn narcistische moeder


Een familielid heeft mij ooit verteld dat mijn moeder nooit mentaal stabiel is geweest. Zij fantaseerde vroeger altijd heel veel over de dingen die zij allemaal wilde ondernemen. Echter, is mijn moeder vanuit zichzelf erg onzeker en wist dat zij veel dingen zonder hulp niet kon waarmaken. Mijn moeder is een laagopgeleide vrouw met een grote achterstand in de Nederlandse taal, weinig algemene kennis en heeft een grote afhankelijkheid richting mijn vader. De teleurstelling die zij in zichzelf heeft, heeft ervoor gezorgd dat ik heb moeten ontgelden. Het verdriet en onzekerheid werd op mij botgevierd en geprojecteerd, zodat zij voelde nog enige vorm van controle te hebben. Als ik iets zei over alle taken die ik opgelegd heb gekregen, veranderde zij in een kwaadaardig persoon die de rest van de dag voor iedereen kapot probeerde te maken. Ik wilde al op jonge leeftijd uit huis, maar helaas heb je weinig mogelijkheden. Ik was dus gedoemd om onder het regime van mijn narcistische moeder te blijven leven.


I ran away today, ran from the noise, ran away. Don't wanna go back to that place, but don't have no choice, no way - P!NK

Mijn ouders hebben in het verleden op het punt gestaan om te scheiden. Mijn moeder heeft naast haar narcistische persoonlijkheid ook een gokverslaving. Zij heeft een deel van mijn vaders salaris en een deel van de hypotheek vergokt, waardoor mijn ouders in de schulden terecht waren gekomen. In de tijd van mijn moeders gokverslaving had ik een vriend. Zij gebruikte hem om mij zover te krijgen om haar naar het casino te brengen. Deed ik dit, dan mocht ik mijn vriend bezoeken. Deed ik dit niet, dan dreigde zij mijn relatie kapot te maken. Dit heeft zij in het verleden meerdere malen probeerde te doen bij mijn vorige relatie, waaronder mijn huidige man.


In mijn relaties had mijn moeder altijd iets op of aan te maken. Zij probeerde ook altijd mijn relaties kapot te maken of te gebruiken voor haar eigen gewin. Ook met mijn man lag zij lang in de knoop. Ze heeft mij gestalkt met berichten en ze gemanipuleerd door te zeggen, dat als ik met mijn vriend verder ga, dat mijn ouders mij niet meer wilden zien. Ze noemde mijn vriend een vaderfiguur en geen goede partij voor mij. En als ik naar mijn eigen huis wilde in Enschede, dan was haar reactie “Ga maar weer naar die vaderfiguur van jou!”.


Als ik alsnog naar buiten ging, werden de deuren op slot gedraaid en kon ik pas weer naar binnen voor het avondeten

Als ik iets weigerde te doen begon zij te schelden, te tieren en te stampvoeten als een klein kind die haar zin niet kreeg. Zij beweerde dan dat ik niet van haar hield en alleen maar om anderen gaf, omdat ik niet naar haar luisterde. Ik op mijn beurt voelde mij weer schuldig en deed alsnog datgene wat zij aan mij vroeg.


Langzamerhand werd ik voor veel dingen binnen het huishouden verantwoordelijk gemaakt. Het sloopt er langzamerhand in. Ik was verantwoordelijk voor haar geluk, ik was verantwoordelijk voor haar gezondheid, ik was verantwoordelijk voor de dagelijkse boodschappen, schoonmaken van het huis en het koken van het eten. Als klein meisje werd mij vaak ontnomen om met klasgenoten of kinderen uit de straat te spelen. Mocht ik wel spelen, dan alleen onder voorwaarden dat ik eerst boodschappen ging halen. Mocht ik niet spelen en alsnog naar buiten ging, werden de deuren op slot gedraaid en de rolluiken dicht gedaan en kon ik pas weer naar binnen tijdens het avondeten. Op dat moment was mijn vader thuisgekomen van het werk en deed mijn moeder alsof het mijn eigen schuld was dat ik niet naar binnen kon. Soms dwaalde ik naar schooltijd uren over straat zonder andere kinderen, omdat de deuren op slot zaten en mijn moeder lag te slapen. Zij deed net alsof zij mij niet hoorde aankloppen. Dit gebeurde in zowel zomer als wintertijd.


Volgens haar gebruikt de familie haar, omdat zij zo goed en vrijgevig is.

Mijn moeder heeft ook richting haar familie een ongegronde haat ontwikkeld. Zij vind dat familieleden haar niet respecteren, te weinig voor haar klaarstaan en over haar liegen. Deze uitspraken gebruikt zij om zichzelf in te dekken, zodat ik ga geloven dat wat andere familieleden over haar zeggen, onjuist is. Zij heeft de banden met haar familie verbroken en verspreid regelmatig roddels. Volgens haar gebruikt de familie haar, omdat zij zo goed en vrijgevig is.


Na het overlijden van mijn oom in 2017, de zwager van mijn vader, probeerde mijn moeder, tijdens een etentje in een restaurant ter ere van mijn oom, op een sluwe manier de aandacht op zich te vestigen door een verwarde indruk te maken. Ze deed alsof zij onze tafel niet meer kon terugvinden en vroeg aan de ober om haar te begeleiden. Zodra zij de indruk kreeg dat mensen niet op haar reageren, maakt zijn een scene. Midden op straat deed zij alsof ze last kreeg van haar benen en geen stap meer kon zetten. Vervolgens ging zij op de stoel liggen kreunen van de zogenaamde pijn. Het was te gênant voor woorden! Het etentje behoorde tot mijn oom, en zij heeft het om haar weten te maken.

Midden op straat deed zij alsof ze geen stap meer kon zetten en ging zij op de stoep liggen.

Ik zag mijn moeder door de jaren heen aftakelen naar iemand die depressief en verbaal agressief werd. Ze werd niet alleen verbaal agressief naar mij toe, maar ook naar mijn vader en mijn zusje. Mijn moeder dreigde ook met veel dingen, waaronder weglopen of hopen dat zij zou komen te overlijden. “Ik wil dood!” werd er vaak door mijn moeder geschreeuw als zij het wederom hoog had zitten. Zij gaf dan aan dat wij op die manier geen problemen met haar zouden hebben en de rust zouden krijgen die wij zo graag wilde hebben. “Ik ga wel weg, want jullie hebben mij toch niet meer nodig”, was één van haar befaamde uitspraken. Zodoende kroop zijn altijd direct in een slachtofferrol en kwam de schuld bij ons te liggen.


Ga weg, ik hoef jullie niet meer te zien! Jullie verpesten alles voor mij!

Mijn moeder heeft in al die jaren mij voor veel uitgemaakt. Rotkind, k*tkind, trut, bitch, arrogant, waardeloos kind, slecht opgevoed, en ga zo maar door. Zij gaf mij ook constant de schuld van haar problemen en problemen in het huishouden. Zoals zij het vaker verwoorde “Jullie verpesten alles voor mij”.


Alles waar ik trost op was, werd afgekraakt. Alles wat ik leuk vond, werd belachelijk gemaakt. Als ik ergens verdriet om had, moest ik mij niet aanstellen. Als ik ergens mee speelde dan was het vies of troep. Alles wat ik vertelde was niet interessant. Alles waar ik boos om was, werd weggelachen. Alles werd afgedaan alsof het niets voorstelde en dat mijn moeder diegene was die de emotionele steun nodig had.


Uiteindelijk heb ik na een tijd besloten om het contact te verbreken met mijn moeder

Mijn moeder is heel wispelturig en heeft vaak woede-uitbarstingen zonder gegronde reden. Zij kijkt nooit naar haarzelf, maar wijst direct naar een ander. In haar ogen ligt nooit iets aan haar. Vaak probeerde zij ons er ook toe te dwingen om kleding en schoenen aan haar af te staan, omdat zij zogenaamd niets had en wij verwend waren. Als wij het niet wilde afstaan begon ze te schreeuwen en te tieren dat wij wederom niet van haar houden en het eindigde in “Ga weg, ik hoef je niet meer te zien!”.

Uiteindelijk heb ik na een tijd besloten om het contact met mijn moeder te verbreken door middel van een brief.

244 weergaven0 opmerkingen