Mijn depressieve narcistische moeder

"Ik heb geen zin om naar de verjaardag te gaan, gaan jullie maar". Ik ga niet naar de bruiloft, zeg maar dat mama ziek is". "Ik ben verkouden, hoesterig en misselijk". "Ik ga de hele dag slapen, dus kijk maar wat jullie gaan eten". "Ga zelf maar jullie kleding wassen, ik voel mij niet lekker". "Na school komen jullie direct naar huis en gaan jullie het huis schoonmaken".

Dit is een zoutkorrel van alle uitspraken die ik de afgelopen 30 jaar op dagelijkse basis van mijn narcistische moeder te horen heb gekregen.


Mijn narcistische moeder begon zich steeds meer terug te trekken uit het normale leven.

In de eerste jaren ging mijn moeder nog weleens samen met ons boodschappen doen, of er werd boodschappen door haar gedaan op het moment dat wij naar school waren. Namate ik ouder werd, werd dit steeds minder. Uiteindelijk kwam ik, voor haar idee, op een leeftijd dat ik redelijk zelfstandig en zelfredzaam was en stapsgewijs de huishoudelijke taken van haar kon overnemen. Ik was destijds 7 jaar oud.


Mijn narcistische moeder begon zichzelf steeds meer terug te trekken uit het normale leven. Het is uiteindelijk zover gekomen dat zij hedendaags nergens meer naartoe gaat. Zij heeft zich opgesloten in haar huis en de enige plek waar zij nog komt is de achtertuin. Er zijn momenten waarin zij een dieptepunt bereikt waarin zij alleen maar boos, verdrietig en moe is en het leven niet meer ziet zitten. Zij heeft ook regelmatig gedreigd dat zij zou weglopen of dat zij zichzelf van het leven wilde beroven.


Ze heeft in het verleden torenhoge schulden opgebouwd door te veel te gokken.

Wanneer wij haar vragen ergens mee naartoe te gaan, dan wil zij niet. Daarna beschuldigd zij ons dat wij nooit iets leuks met haar willen doen. Met iets leuks bedoeld zij het casino. Het enige uitje dat zij heeft en waar zij plezier aan beleefd. Zij voelt zich daar thuis. Ze heeft in het verleden torenhoge schulden opgebouwd door te veel te gokken. Zij heeft uiteindelijk mijn spaargeld gebruikt van mijn bijbaan om boodschappen te kunnen doen en een deel daarvan te vergokken.


Daarnaast begon mijn narcistische moeder naast haar omgeving te hebben verwaarloosd, ook zichzelf te verwaarlozen.

Doordat mijn moeder altijd zogenaamd ziek was, ontkwam zij aan de dagelijkse taak om voor ons te zorgen. Wij waren hierdoor op onszelf aangewezen. Mijn moeder deed geen was meer, waardoor wij dagenlang in dezelfde kleding liepen, kookte vaak geen eten waardoor wij moesten afhalen of brood aten, maakte het huis niet schoon, waardoor het huis er stonk en onverzorgd was, sliep niet meer bij mijn vader in bed, maar altijd op de bank in de woonkamer en de gordijnen altijd dicht had zitten, waardoor het constant donker was in huis.


Mijn moeder narcistische moeder begon naast haar omgeving te hebben verwaarloosd, ook zichzelf te verwaarlozen. Zij waste en douchte zichzelf niet en liep soms wekenlang in dezelfde smerige, kapotte kleding. Het was op een gegeven moment zo erg, dat haar haren zodanig waren verstrengeld dat mijn zusje alles heeft moeten afknippen.


In de jaren dat wij nog bij onze ouders woonde, had zij met dit gedrag effect op ons. Door haar houding en het feit dat wij graag wilde dat het huishouden doorliep, namen wij de volwassen taken over. Wij zorgde voor de boodschappen, afwas, eten, het schoonmaken van het huis en het wassen van de kleding. Deze vorm van manipuleren werd door de jaren heen steeds erger, waardoor ik van de laatste jaren geen herinneringen meer aan mijn moeder heb. Ik heb ze verdrongen om mijzelf te beschermen.


Wij zijn niet meer manipuleerbaar en dat maakt dat mijn moeder zich praktisch volledig van ons heeft afgezonderd.

Hedendaags heeft mijn narcistische moeder geen invloed meer op ons. Soms ontvang berichtjes met dezelfde inhoud als de jaren daarvoor, maar daar wordt door mijn zusje en mij laconiek op gereageerd. Hierdoor zijn mijn zusje en ik niet meer interessant voor mij moeder. Wij zijn niet meer manipuleerbaar en dat maakt, dat mijn moeder zich praktisch volledig van ons heeft afgezonderd. Soms zijn er nog periodes waarin mijn narcistische moeder, door middel van meerdere berichten, probeert te manipuleren, maar dat neemt met de tijd steeds meer af.


Wanneer een kind van een narcistische ouder ziek is, is de narcistische ouder nog zieker.

Narcisten zij gevoelig voor depressies. Depressies zijn vaak de eerste reden voor een narcist om hun handelingen te starten. Een narcist heeft een diep gevoel van wantrouwen richting zijn medemens en verwacht te allen tijde afwijzing, verlating of kritiek. Dit komt voort uit een gebrek aan eigenwaarde, een sterk minderwaardigheidsgevoel. Van binnen voelen zij zich onzeker, kwetsbaar en leeg. Door dit gevoel te compenseren willen zij ten alle tijdens in het middelpunt van aandacht staan. Wanneer een kind van een narcistische ouder ziek is, is de narcistische ouder nog zieker. Is er een verjaardag, etentje of bruiloft, dan zal de narcistische ouder de eerste zijn die het eerste danst, het hardst praat of juist de grote afwezige is.


Ik heb geaccepteerd dat ik haar niet kan veranderen en daardoor haar steeds verder loslaat. Het geeft mij een rustig en bevrijd gevoel. Een gevoel dat ik niet had gedacht ooit te krijgen.

130 keer bekeken0 reacties