Mijn vader; Een Flying Monkey of slachtoffer?

Zoals ik mijn vader herinner is het een hele zakelijke en gereserveerde man. Hij was veel aan het werk, waardoor mijn zusje en ik hem weinig zagen. Hij verliet s’ochtends het huis voordat wij wakker waren en kwam s’avonds thuis op het moment dat wij naar bed gingen.


Tot aan zijn pensioen hebben wij hem weinig gezien en daardoor heb ik niet echt een band met hem kunnen opbouwen. Echter, toen wij nog jonger waren deed vader mijn vader wel veel leuke dingen met ons, zodra hij tijd had. Wij gingen schaatsen, een ijsje halen of muziek spelen. Ook was hij aanwezig bij al mijn zwemlessen, balletuitvoeringen, diploma-uitreikingen en heeft hij mij geholpen tijdens mijn verhuizing. Ik heb daardoor nooit het gevoel gehad dat ik een vaderfiguur heb gemist.


Vanwege het vele werken van mijn vader had mijn narcistische moeder de ruimte om mijn vader te “misbruiken”. Mijn vader kreeg weinig mee van het gedrag van mijn narcistische moeder, want zodra hij thuiskwam van zijn werk speelde mijn moeder de onschuld zelve, door zich constant in de keuken te bevinden en te doen alsof ze druk was.


Mijn vader kreeg van ons het beeld dat wij lui en onbehulpzaam waren

Mijn moeder misbruikte mijn vader, door ons te doen laten geloven dat mijn vader had gebeld om te zeggen dat wij boodschappen moesten doen of het huis moesten schoonmaken. Het tegenovergestelde deed zij bij mijn vader. Ze deed hem doen geloven dat wij niets in huis deden. Hij kreeg van ons het beeld dat wij lui en onbehulpzaam waren. Hij had geen idee van ons dagelijks lijden en ons als kinderen bracht het in verwarring dat onze vader zo over ons dacht terwijl wij alle huishoudelijke taken op ons namen. Echter, heeft mijn narcistische moeder mijn vader ook veel pijn gedaan en dingen tegen hem gezegd die binnen een normaal huwelijk niet gezegd zouden mogen worden.


Dit ging vele jaren zo door en uiteindelijk zat ik in een twijfelmodus. Was mijn vader een Flying Monkey voor mijn narcistische moeder of was hij net als ons, slachtoffer?

Mijn vader kwam in de afgelopen jaren veel voor mijn moeder op, omdat hij geloofde dat zij daadwerkelijk diegene was die alles binnen het huishouden regelde. Toen ik in 2017 het contact met mijn narcistische moeder verbroken had, heeft hij uit naam van haar, mij opgebeld om mij zover te krijgen om met de kerstdagen bij hun op bezoek te komen. Ik heb hem aangegeven dat een kleine ruzie niet de reden was van het verbreken van het contact, maar dat er zoveel andere dingen speelde tussen mijn narcistische moeder en mij. Zonder mijn kant van het verhaal te willen aanhoren, vroeg hij mij om alsnog te komen, voor hem. Hij zei uit eigen initiatief te hebben gebeld. Aan de ene kant wil ik dit geloven, aangezien mijn vader ons graag ziet, om zodoende niet met mijn narcistische moeder alleen te hoeven zijn. Omdat de relatie tussen mijn vader en mij verder van goede aard is, wilde ik hem niet teleurstellen en ben alsnog gegaan.


Zonder mijn kant van het verhaal te willen aanhoren, vroeg hij mij om alsnog te komen, voor hem!

Mijn vader is emotioneel heel afstandelijk en gereserveerd, dit zit in zijn aard. Ik heb hem nooit anders gekend en hij heeft altijd vrij veel moeite gehad om heel open te zijn.


Mijn vader is de afgelopen jaren veel gaan drinken. Dit heeft gelukkig nooit voor problemen gezorgd. Hij praat niet over zijn drinkgedrag, maar ik durf met bijna alle zekerheid te zeggen dat het vluchtgedrag is. Het drinken is pas enkele jaren geleden begonnen. Vroeger dronk hij sporadisch. Op het moment dat mijn vader een paar wijntjes op heeft kan hij praten. Dat zijn de momenten die ik aangrijp om met hem in gesprek te gaan.


"Mama en ik doen beide ons eigen ding en ik vind het prima"

Onlangs heeft hij tijdens het borrelen met mijn zusje aangegeven dat hij meerdere keren met mijn narcistische moeder heeft geprobeerd te praten over haar gedragshouding en persoonlijke verzorging. Mijn moeder zag dit als een aanval en wilde er niet over praten. Hij heeft het daarbij gelaten en bij mijn zusje aangegeven: "Mama en ik doen beide ons eigen ding en ik vind het prima". Mijn man heeft ook meerdere keren aan hem gevraagd wat nou de reden van mijn moeders gedrag is, maar ook bij mijn man geeft hij aan dat het hem weinig interesseert.


Wat mij het meeste zorg baart is dat mijn vader, ondanks zijn nonchalante houding richting mijn narcistische moeder, zichzelf wel door haar laat leven. Daardoor ziet hij ons weinig, zijn kleinzoon weinig en kan hij niet rekenen op noodzakelijke hulp van haar kant. Ik weet dat het niet gemakkelijk is met haar, maar hij kiest er zelf voor om bij haar te blijven. Echter, denk ik aan de andere kant dat hij zichzelf opoffert om zo te voorkomen dat zich meer problemen openbaren.


Soms denk ik dat hij zichzelf opoffert om zo te voorkomen dat zich meer problemen openbaren

Doordat mijn vader mijn narcistische moeder vaak heeft gesteund en daarmee mij veel verdriet heeft gedaan, verdenk ik hem ervan een Flying Monkey te zijn. Aan de andere kant zie ik een vorm van diepgewortelde verdriet en daarmee gepaarde afstandelijkheid, waardoor hij net als mijn zusje en ik een slachtoffer zijn van mijn narcistische moeder.


233 weergaven0 opmerkingen