Mijn zoektocht naar mijn moeders gedragVanaf jongs af aan wist ik dat het gedrag van mijn moeder niet strookte met hoe een moeder zich in grote lijnen diende te gedragen. Ze was altijd ziek, moe, had hoofdpijn en lag continu te slapen. Ze stond s’middags nooit voor ons klaar, ze haalde ons niet op van school, en in het ergste geval liet ze ons buiten staan, omdat ze boven lag te slapen en ons niet hoorde thuiskomen. Uiteindelijk resulteerde dit in het niet meer willen zorgen voor ons, altijd boos, gefrustreerd, wantrouwig, leugenachtig zijn en het constante gevoel van onrechtvaardigheid.


In het ergste geval liet ze ons buiten staan, omdat ze boven lag te slapen

Door de jaren heen verergerde haar gedrag, waardoor wij direct na schooltijd boodschappen moesten doen, niet bij andere kinderen mochten spelen, kinderen niet bij ons thuis mochten komen en wij alleen maar binnenshuis moesten blijven.


Na jaren van verergering was is vastberaden om erachter te komen wat het gedrag van mijn moeder veroorzaakte. Na het afronden van mijn studie en het verkrijgen van meer persoonlijke ruimte ben ik in 2012 bezig gegaan met het onderzoeken haar karaktereigenschappen. Ik heb veel verschillende psychologische labels voorbij zien komen; autisme, depressie, borderline, dwangmatige persoonlijkheidsstoornis, sociale stoornissen, ect, maar aan geen enkele label voldeed of kwam maar gedeeltelijk overeen.


Ik heb veel verschillende psychologische labels voorbij zien komen, maar aan geen enkele label voldeed mijn moeder

Ik kwam pas achter haar psychische label toen ik domweg al haar gedragingen ben gaan Googelen. Ik kwam toen op het artikel van de ‘Ratmoeder’. Dit artikel heeft mij antwoorden gegeven op alle vragen die ik had. Alle puzzelstukjes vielen ineen, mijn zoektocht was ten einde en de verwerking kon beginnen.


Naar aanleiding van dit artikel ben ik de symptomen van de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis gaan onderzoeken. Op basis van de vergaarde informatie ben ik mijn herinneringen aan mijn narcistische moeder gaan weerleggen op deze uitkomsten. Ook ben ik contact gaan zoeken met lotgenoten om meer te weten te komen over de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis.


De verhalen van lotgenoten komen overeen met de gedragingen van mijn narcistische moeder. Daar waar ik mij jarenlang alleen heb gevoeld, voelde ik eindelijk erkenning en herkenning. Dit was voor mij een bevrijding van ongekende omvang.


Het is niet gezond om je als kind op deze manier te moeten bezighouden met de gedragspatronen van je ouder

Wat ik wel heb gemerkt is dat het niet gezond is om als kind je op deze manier te moeten bezighouden met de gedragspatronen van je ouder. Wanneer een ouder een mentale of fysieke aandoening heeft, dient dat een op normale manier met het kind besproken te worden. Wanneer dit niet door de ouder zelf of diens partner, vader of moeder, gebeurd is het kind op zichzelf aangewezen. Het kind zit vaak jarenlang, dan wel niet levenslang met vragen en verwijten richting zichzelf met alle gevolgen van dien.

173 keer bekeken0 reacties