"Moeder zijn en herstellen van narcistische mishandeling is het zwaarte wat ik ooit heb gedaan"

Ons zoontje is in 2019 geboren. Anderhalf jaar nadat ik in een zware burn-out terecht was gekomen. Door zijn komst is mijn leven heel stabiel en rustig geworden, maar tegelijkertijd is de combinatie van moeder zijn en herstellen van jarenlange narcistische mishandeling, erg zwaar.


Het zwaarte wat ik ooit heb gedaan

Sinds de geboorte van ons zoontje ben ik constant met mijzelf in gevecht om de perfecte moeder te willen wezen en te herstellen van 30 jaar narcistische mishandeling. Dit is voor mij het zwaarste wat ik ooit heb moeten doen.


Door mijn aanhoudende gebrek aan energie, ben ik niet de moeder die ik wil zijn.

Ik wil de perfecte moeder zijn


Door mijn aanhoudende gebrek aan energie, ben ik niet de moeder die ik wil zijn. In de ogen van mijn man doe ik het goed. Ook krijgen wij regelmatig van de Kinderdagopvang leidsters te horen dat ons zoontje een heel vrolijk en tevreden mannetje is. Hij is sociaal, zelfstandig en makkelijk in de omgang. Ondanks deze positieve berichten voel ik nog steeds dat ik onvoldoende mijn best doe.


Dit heeft onder andere te maken met de jarenlange druk en stress die ik op mij gelegd heb gekregen door mijn narcistische moeder. In haar ogen moest alles perfect verlopen en was mijn inzet nooit voldoende. Tot op de dag van vandaag draag ik dit gevoel van perfectionisme met mij mee.


Wanneer ik een negatieve terugkoppelingen krijg, heeft dit een nasleep op mijn stemming.

De Curlingmoeder


Wanneer mijn zoontje op bed ligt denk ik aan alle dingen die ik voor hem had kunnen doen en die ik niet heb gedaan. Velen vinden dat ik mij te veel met hem bemoei, maar ik vind dat ik als moeder de meest veilige haven voor hem moet wezen.


Mijn psychologe noemde mij een “Curlingmoeder”. Een 'Curlingmoeder' is het type moeder dat alle obstakels voor haar kind uit de weg veegt. Zij vind namelijk dat, aan de hand van mijn verhalen, ik te veel van mijn zoontje wil overnemen en dat dit juist op langere termijn een negatief effect op hem zou kunnen hebben, lees: niet voldoende zelfstandig.


Ik probeer de tekortkomingen uit mijn jeugd te compenseren door mijn zoontje alle aandacht en liefde te geven die ik maar te bieden heb

Tekortkomingen compenseren

Door wat ik als kind heb meegemaakt probeer ik mijn tekortkomingen uit mijn jeugd te compenseren door mijn zoontje alle aandacht en liefde te geven die ik maar te bieden heb. Ondanks dat mijn energieniveau nog niet op pijl is en ik daar de komende periode mee te maken zal blijven hebben, zal ik ten alle tijden mijn best voor hem doen.

118 keer bekeken0 reacties