Negen redenen waarom ik het heerlijk vind om alleen te zijnOp mijn socials heb ik het vaker over het alleen zijn en waarom dit voor mij als introvert en Hsp’er een belangrijk onderdeel is in mijn dagelijkse leven om te kunnen functioneren. In deze blog vertel ik over de reden waarom ‘Me-time’ verademend en praktisch verplicht is om als introvert en Hsp’er te kunnen opladen.


1. Je zult rust ervaren


Alleen zijn heeft een andere betekenis dan eenzaamheid. Alleen door het leven gaan heeft een aantal grote voordelen. Tijd doorbrengen met jezelf kan je vrijheid stimuleren en ervoor zorgen dat je meer van jezelf houdt. Tijd met jezelf doorbrengen kan betekenen dat je helemaal jezelf kunt zijn en ongekende rust kunt ervaren.


2. Je houdt van rust en stilte


Mede door je introverte karakter kan je enorme geluk ervaren tijdens rust en stilte. Maar stilte is tegenwoordig een zeldzaamheid. Zodra je een andere persoon aan je dag en tijd toevoegt, kan de rust compleet verdwenen zijn. De andere persoon hoeft niet eens met je te praten om invloed op je te hebben. Alleen al het feit dat jij je te dicht bij deze persoon in de buurt bevind, betekent dat je je niet helemaal kunt ontspannen. Alleen als je helemaal alleen bent, kun je de rust krijgen waarnaar je verlangt.


Zodra je een andere persoon aan je dag en tijd toevoegt, kan de rust compleet verdwenen zijn.

4. Je hoeft geen 'Small Talks' te houden


Over koetjes en kalfjes praten is onvermijdelijk als je met mensen afspreek of samenwoont. Het tonen van zogenaamde interesse in andermans zaken kan ontzettend vermoeiend zijn. Je voelt constant dat jij jouw tijd beter aan andere dingen kunt besteden.


Om nog maar te zwijgen van hoe ongemakkelijk het kan zijn om te moeten doen alsof je geïnteresseerd bent. Alleen gesprekken met inhoud en diepgang kunnen jouw interesse wekken. Echter, in het dagelijkse leven zijn dit soort gesprekken minimaal.


5. Je kunt doen wat jij zelf wilt


Wanneer jij in de gezelschap bent van anderen, dien jij compromis te sluiten. En hoezeer je ook compromissen kunt sluiten wanneer dat nodig is, geeft jij voorkeur aan om niet te kiezen.

Alleen zijn betekent dat je precies kunt doen waar jij op dat moment zin in hebt. Precies zoals jij het wilt!


Alleen zijn betekent dat je precies kunt doen waar jij op dat moment zin in hebt. Precies zoals jij het wilt

6. Je hersenen hebben een moment nodig om te ontspannen


Uit onderzoek blijkt dat dat multitasking niet mogelijk is. Wanneer je twee dingen tegelijk probeert te doen, zul je merken dat het lastiger is om af te ronden. Door alleen te zijn, kun jij je concentreren op je eigen gedachten en behoeften en is het niet nodig om ongemakkelijke stiltes te voorkomen.


7. Je hoeft de emotionele bagage van anderen niet te dragen


Negatieve emotionele uitingen van andere mensen zijn een behoorlijke uitdaging, zeker wanneer je zelf in een burn-out zit. Het voelt alsof er een gewicht op uw schouders is gelegd om hen te helpen zich beter te voelen. Dit is vooral het geval wanneer je een empathisch persoon bent. De emoties van anderen worden dan gemakkelijker geabsorbeerd en zijn moeilijk te blokkeren. Daarom kan tijd alleen doorbrengen de gemakkelijkste manier zijn om je emotionele evenwicht te bewaren.


Tijd alleen doorbrengen kan de gemakkelijkste manier zijn om je emotionele evenwicht te bewaren

8. Je voelt je meer op je gemak in je eigen gezelschap


Op je gemak zijn betekent letterlijk dat het gemakkelijker is om alleen te zijn dan om sociale interacties te hebben. Waarom? Omdat jij niet het gevoel hebt dat jij je op een bepaalde manier dient te gedragen, je aan sociale etiquette moet schikken of een masker hoeft te dragen. En omdat jij je geen zorgen hoeft te maken over wat andere mensen van jou vinden en of ze het naar hun zin hebben.


9. Je houdt er niet van om te dicht bij mensen te komen


Sociale angst is een vorm van angst om emotioneel te dicht bij een ander persoon te komen. Ook het risico dat daarmee gepaard, heeft een blokkerend effect. Iemand voor wie je veel voelt kan jou ten slotte veel pijn kunnen doen met hun acties. Om deze reden wil je misschien gesprekken oppervlakkig houden. Zodoende kan jij op je hoede blijven en kunt voorkomen dat er een echte emotionele band ontstaat.

124 weergaven0 opmerkingen