Op vakantie met een narcistische ouder

De tijd van vakantie is aangebroken in Nederland. De meesten onder ons kijken hier reikhalzend naar uit, maar voor kinderen met een narcistische ouder is dit niet weggelegd. Een vakantie hoort te draaien om rust, gezelligheid en vooral ontspanning. Wanneer je ooit met je narcistische ouders op vakantie bent geweest, zul je merken dat de vakantie gevuld is met spanningen, stress, verdriet en vermoeidheid.Waarom?


Narcistische ouders zijn sterren in het verpesten van bijzondere gelegenheden. Dit komt, doordat deze dagen, net als kerst, diploma uitreikingen en verjaardagen, niet om de narcistische ouder draait, maar om één ander of meerdere personen. Narcistische ouders willen ten alle tijden in het middelpunt staan en kunnen het niet verdagen dat het ook anders kan zijn. Het is belangrijk om dit soort gedragingen van een narcist tijdig te herkennen, maar dat je ook weet wat je moet doen in dit soort situaties.


1. Aandacht


Het voortbestaan van een narcistische ouder draait om aandacht en bewondering. De narcistische ouder is er namelijk van overtuigd dat hij of zij in ten alle tijden in het middelpunt van de aandacht behoren. Wanneer ze niet de aandacht of bewondering krijgen die zij graag willen, zullen zij er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen. Dit doen zijn bijvoorbeeld door: Emoties op te wekken, zodat ze focus weer op de narcistische ouder ligt (lees: omgekeerde psychologie) of de sfeer verpesten, zodat anderen het niet leuk kunnen hebben.


2. Mensen die pijn hebben, doen andere mensen pijn


De engels uitdrukking om weer te geven hoe mensen reageren in een emotionele situatie. Wanneer iemand pijn heeft kan diegene direct of indirect een ander pijn doen. Dit hoeft niet altijd met de kwade bedoelingen zijn, maar bij een narcistische ouder is dit altijd het geval. Je moet een narcist zien als iemand die altijd pijn heeft en gekwetst is. Niet door een ander, maar door zichzelf. Een narcistische ouder is niet tevreden met zichzelf en heeft een laag zelfbeeld. Om dit te compenseren, willen zij een constante gevoel van bewondering voelen. Zodoende kan de narcistische ouder zijn of haar eigen zelfbeeld maskeren.


3. Saboteren


Doordat een narcist constant de focus op hem of haar gericht wil hebben, zal de narcist er alles aan doen om dit zover te krijgen. De narcist zal plotseling in een emotionele of kwade bui uitbarsten, wanner iets niet gaat zoals hij of zij verwacht. De narcist zal niet komen opdagen bij speciale gebeurtenissen, in de hoop dat mensen naar hem of haar vragen. Bekende spreekwoord: "Schittert van afwezigheid" of is plotseling ziek, zodat anderen medelijden met de narcist krijgt. op welke manier een narcist ook zal reageren, een spijtbetuiging zal je kunnen vergeten, want wat kan iemand er nou aan doen dat ze niet kan komen of plotseling ziek is. Verantwoording afleggen is iets waar narcisten niet van houden.


Tip: zorg ervoor dat je van te voren bent voorbereid op het ergste. Ga er vanuit dat je narcistische ouder ruzie probeert te zoeken met jou of eventueel je broer en/of zus of andere ouder. Heb geen hoop dat het dit keer anders zal zijn en stel je verwachtingen bij. Het heeft namelijk geen zin om gefrustreerd te raken, want dan heeft je narcistische ouder jou precies waar hij of zij jou hebben wil. Loop weg en ga niet in op het gedrag van je narcistische ouder. Dit zal je veel verdriet en teleurstelling schelen.


4. De ondraagbare autorit naar Schiphol of vakantiebestemming


Wanneer de koffers zijn gepakt en de auto is ingeladen, begint het pas echt. Jouw narcistische ouder is zenuwachtig, ontevreden en is uit op ruzie. De narcistische ouder wil jou of een ander lid van het gezin uit emotioneel balas krijgen, voor zijn of haar eigen stressvoeding. Je merkt dat je op eieren loopt en dat je er alles aan probeert te doen, om de gemoedsrust te bewaren. Wanneer jullie arriveren merk je dat je mentaal helemaal opgebrand bent en geen puf meer hebt om iets te ondernemen. Je narcistische ouder zal doen alsof er niets gebeurd. Maar eenmaal op de hotelkamer of bungalow zal de strijd gewoon doorgaan. Je narcistische ouder zal op bed kruipen en niets meer willen ondernemen of je narcistische ouder gaat er zonder jou vandoor.


Tip: Probeer zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven en niet te reageren op de lokken van je narcistische ouder. Zo zal de narcistische ouder niet gevoed worden en hopelijk na mate van tijd, uiteindelijk afdruipen.


5. Gênant gedrag in restaurant of winkel


Wanneer een narcistische ouder jou belachelijk zal maken, dan zal dat gebeuren. Hij of zij zal op vakantie elk moment aangrijpen om een scene te schoppen, waarbij jij in een beschamende positie wordt neergezet. Bijvoorbeeld door weg te lopen uit een restaurant of door ruzie te maken in een winkelcentrum. Dit gebeurt niet alleen op vakantie, maar ook tijdens andere gelegenheden. Je mag namelijk geen plezier en rust hebben op vakantie. Je ben tijdens dit soort momenten alleen maar bezig met de gemoedsrust die jij voor jouw gevoel moet creëren op vakantie. Bij een gênant voorval, ben je geneigd om excuses te maken voor het gedrag van je narcistische ouder.


Ga je binnenkort met je narcistische ouder op vakantie en wil je advies? Neem dan contact met mij op via kindvaneennarcist@outlook.com en ik zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.


121 weergaven0 opmerkingen