Symptomen van 'onverklaarbare klachten' na narcistisch en emotioneel misbruik


Door de jaren heen ben ik door mijn psychische klachten ook onbewust lichamelijk klachten gaan ontwikkeld die in de afgelopen jaren langzamerhand tot uiting zijn gekomen.In 2014 kwamen mijn eerste klachten tot uiting. Dit was het jaar waarin ik mijn eerste paniekaanval kreeg. Alles om mijn heen viel weg en ik had geen controle meer over mijn lichaam. mijn paniekaanval sloeg over in een angstaanval. Na dit vooral heeft het jaren geduurd voordat ik bepaalde stappen weer durfde te ondernemen. Dit was voor mij het eerste signaal dat het met mij op lichamelijk en psychisch gebiedt niet goed ging.


Mijn psychische labels


Na enkele jaren kwakkelen en bijkomende klachten, ben ik uiteindelijk bij diverse hulpinstanties terecht gekomen. De diagnoses die ik heb gekregen sluiten voor mij gevoel aan bij mijn gedragingen en pijnklachten.


Mijn psychologische klachten zijn als volgt:


- Burn-out

- PTSS

- Angst- en paniekstoornissen

- Obsessieve Compulsieve Dwangstoornis

- Hypochondrie

- Hoogsensitief


Mijn lichamelijke klachten zijn als volgt:


- Scoliose in ruggenwervel

- Nekklachten en bekkeninstabiliteit

- Niet aangeboden verschil beenlengte

- Demografisme

- Chronische verkoudheid en hoofdpijn


Een verstoorde hormoonhuishouding en hersengebied


Fysieke en psychische klachten ja veelvoorkomend bij kinderen van narcistische ouders. De hormoonhuishouding is namelijk verstoord en het hersengebieden zijn ontregeld en soms zelfs beschadigd en verschillende systemen werken niet zoals normaal.


Een verstoord hormoonhuishouden en/of hersengebied kan niet door middel van een operatie worden geheeld. Om deze klachten te behandelen zal er altijd een vorm van intensieve begeleiding, therapie en zelf in sommige gevallen medicatie aan te pas komen. Het genezen van interne ontastbare klachten kan alleen door de klachten te voelen en de angsten te doorbreken. In de behandeling van stress gerelateerde klachten wordt er vaak ontspanningsoefeningen ingezet. Dit zorgt vaak voor rust in het hoofd dat zich uiteindelijk weer vertaald in minder fysieke klachten.


Psychische klachten en de daaruit voortkomende lichamelijke klachten


Onverklaarbare lichamelijke klachten komen in de meeste gevallen voort uit psychische klachten. Veel stress en psychische druk gaan in het lichaam zitten. Over het algemeen is dit het bewegingsapparatuur. Dit kan zijn de nek, rug, benen of armen. Door de jarenlange stress die kinderen van narcisten hebben ondergaan, is lichaam en geest overbelast geraakt en hebben zich op een onjuiste manier ontwikkeld.


On(h)erkende klachten en/of symptomen.


Het is tot de dag van vandaag voor veel artsen en psychologen lastig om een diagnose te stellen om basis van een ontastbare klacht. Het gaat hier om emotionele pijn dat geheeld moet worden. Door de combinatie van psychische pijnen en een on(h)erkende label als 'Narcisme' is het voor veel psychologen lastig om concrete begeleiding te bieden.


Bij dit soort klachten wordt er gesproken over een 'onverklaarbare klacht'. Andere benamingen zijn ‘psychosomatische aandoening’, ‘functionele klacht’, ‘somatoforme stoornis’ of ‘lichamelijk onverklaarde klacht. Vaak wordt er in de vorm van burn-out gezocht, omdat dit een bekend fenomeen is, waarbij een behandeling vaak al vaststaat. Dit komt omdat veel psychologen en huisartsen werken volgens daarvoor geldende professionele standaarden.


Duur fysieke klachten door een psychische aandoening


De duur van fysieke klachten die veroorzaakt zijn door een psychische aandoening kan verschillen. Uit ervaring weet ik dat rug en nekklachten langdurig kunnen zijn, doordat er langere tijd een verkeerde houding is aangenomen door te veel stress. In de meeste gevallen verdwijnen klachten binnen enkele maanden. Wanneer een pijn langdurig aanwezig blijft of niet verdwijnt, spreken we over een fysieke stoornis.


246 weergaven0 opmerkingen