Voor alle kinderen met narcistische ouders: 'Dit is wat je moet weten!'

In mijn zoektocht naar antwoorden over mijn jeugd en het gedrag van mijn narcistische moeder liep ik constant tegen een muur. Ik heb verschillende instanties, dokteren en psychologen gesproken en mijn verhaal gedaan. Allen kwam uit op dezelfde diagnose: ‘Burn-out door werkgerelateerde omstandigheden. Bij elke diagnostisering stond ik perplex. Vertelde ik mijn verhaal niet op de juiste manier? Ben ik iets vergeten om te vertellen? Wat kan het zijn?


Waar het voor mij begon


In de afgelopen jaren heb ik meerdere onderzoeken gedaan, ervaringsdeskundigen gesproken en talloze artikelen en boeken gelezen. Mijn bevinding is dat het specialisme in Nederland niet alom bekend is met het Narcistische Persoonlijkheid Stoornis (NPS). Toen ik eenmaal mijn antwoorden had gevonden ben ik gaan werken aan mijn herstel. Zal ik ooit volledig herstellen van het gemis van een fijne jeugd? Daar kan ik momenteel geen antwoord op geven. Wel weet ik dat ik ermee heb leren leven.

En nu dat mijn leven op een bepaald rustpunt is gekomen, stel ik mijzelf de vraag: ‘Wat heb ik geleerd en wat kan ik met de kennis die ik nu heb, doen om anderen te helpen?’


Wat je moet weten...

Het belangrijkste om te weten, voor mensen die momenteel in dezelfde situatie zitten, is dat je er niet alleen voor staat. Opgroeien onder de vleugels van een narcistische ouder kan voelen als een donkere en eenzame plek, maar er zijn mensen die weten wat je meemaakt en die jou kunnen helpen in jouw zoektocht naar een beter leven.


Het helpen van één persoon zal misschien niet de hele wereld veranderen, maar het kan de wereld voor één persoon veranderen.

Daarnaast moet je weten dat jezelf losmaken van narcistisch geweld niet altijd even makkelijk is. De nasleep van de psychische mishandeling kan nog zwaarder zijn, omdat je wellicht niet gewend bent om de vrijheid te hebben die je ervaart, op het moment dat jij jezelf hebt bevrijdt. De stem van je narcistische ouder zal je langere tijd met je blijven meedragen. Het is een gevecht die je moet aangaan om jezelf een beter leven te geven. Het kan soms maanden of zelf jaren duren voordat deze stem jou heeft verlaten, maar je moet weten dat je vecht voor iets onbetaalbaars en dat is jouw vrijheid.


Kies je pas naar herstel en een beter leven

Als laatste is het belangrijk om te weten dat er verschillende wegen naar herstel leiden. Waar de ene persoon baat heeft bij het voeren van gesprekken, dan een ander baat hebben bij het schrijven over zijn of haar bevindingen en emoties. Kijk naar wat voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt. Welk pad jij ook kies, alle wegen hebben dezelfde elementen en uitkomsten: ‘Totale overgave aan verandering en een beter leven, veiligheid, openheid, het detoxen van de giftigheid die jij jaren met je hebt meegedragen.


Maar onthoud, je staat er niet alleen voor!


Wil jij je verhaal kwijt, hulp aanvragen of een vraag stellen? Wij denken graag met je mee! Stuur je mail naar kindvaneennarcist@outlook.com en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

150 weergaven0 opmerkingen