top of page

Wat is narcisme?

Ben jij benieuwd wat narcisme of heb jij het vermoeden dat jouw vader en/of jouw moeder narcistisch is? Wellicht kan onderstaande informatie jouw verder helpen in jouw zoektocht.

Wat is narcisme? | Kind van een Narcist
Een narcist herkennen

Een narcist is erg goed in het manipuleren van mensen. Ze zijn in staat om je schuldig en beschaamd te laten voelen zonder dat je begrijpt waarom. Dit komt door hun eigen behoefte aan bewondering en waardering. Narcisten denken dat ze het recht hebben om mensen slecht te behandelen en verwachten dat ze hen daarvoor dankbaar zijn. Een narcist zal ook verwachten dat je er voor hen bent wanneer ze iets nodig hebben, maar zodra je zelf iets nodig hebt, zullen ze verdwijnen.

Narcisten zijn zeer gevoelig voor kritiek en negatieve feedback. Narcisten proberen vaak van onderwerp te veranderen of de aandacht van zichzelf af te leiden wanneer zij bekritiseert, besproken of geconfronteerd worden. Ze zullen er ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijkheid voor een mislukking bij iemand anders ligt en niet bij henzelf. Zij kunnen zeer controlerend en manipulatief zijn om ervoor te zorgen dat zij nooit de schuld op zich hoeven te nemen.

Wat is narcisme?

Herken je het gevoel dat je nooit goed genoeg bent, nooit voldoende doet of dat je op je tenen loopt, maar je begrijpt niet waarom? Geeft je vader en/of je moeder je het gevoel dat je ondankbaar bent? Krijg je van je ouders constant te horen dat zij altijd voor je hebben klaargestaan, terwijl jij diegene bent die de huishoudelijke taken op zich heeft genomen? Heb jij het gevoel dat jij nooit jezelf hebt kunnen zijn en jezelf niet hebt kunnen ontwikkelen en uiten als kind? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een narcistische vader en/of moeder!

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zich op verschillende manieren kan manifesteren. In sommige gevallen kan het leiden tot extreme arrogantie en egocentrisch gedrag, terwijl het in andere gevallen kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Bovendien ontbreekt het de betrokkenen vaak aan empathie: ze houden geen rekening met of begrijpen de gevoelens van anderen en zijn daarom niet in staat echte relaties met andere mensen aan te gaan.

Narcisten hebben het idee dat ze een uitzonderlijke privileges verdienen en dat ze verheven zijn boven anderen. Deze behoeften moeten bevredigd worden door iedereen die hun pad kruist. Dat betekent dat iedereen het moet ontgelden. Familie, vrienden en kennissen moeten allemaal zichzelf wegcijferen om te voldoen aan de behoeften van een narcist.

 

Een narcist heeft over het algemeen het idee dat de wereld om hun draait. Het is een vorm van grootheidswaanzin en opgeblazen gevoel. Tijdens de eerste ontmoeting met een narcist kunnen ze heel charismatisch overkomen. Ze hebben een vlotte ballen en geven jou het gevoel dat je heel speciaal bent. Wanneer ze jouw vertrouwen hebben gewonnen, zullen ze langzamerhand hun masker laten zakken. Jij als persoon komt er met de dagen, maanden of soms zelf jaren achter dat je al die tijd te maken hebt gehad met een ander persoon als die je in het begin ontmoet hebt.

Narcisme bij ouders

Een narcistische ouder is vaak niet in staat om oprecht lief te hebben. Zij zien hun kinderen als een onderdeel van hun behoeftes. Doordat kinderen erg afhankelijk zijn van hun ouders zullen zij alles wat hun ouders zeggen, voor lief nemen. De waarheid is dat in de ogen van een narcistische ouder een kind geen eigen individu is. Ze hebben geen recht op een eigen mening en hebben vaak niets in te brengen. Een narcistische ouder zal een kind altijd manipuleren en commanderen om hun eigen behoeften te behagen.

 

Kort gezegd: Een kind zal altijd in dienst staan van de narcistische ouder, tot dat het kind besluit om het contact te verbreken. Een zelfs dan kan het in sommige gevallen lastig zijn om afstand te creëren.

Gevolgen van narcistische opvoeding

Een kind dat is opgevoed door een narcistische ouder is in de meeste gevallen getekend voor het leven. Doordat het kind zichzelf heeft weggecijferd om te kunnen voldoen aan de emotionele behoeften van de ouder, heeft het kind geen eigen identiteit kunnen ontwikkelen.

Door jarenlange mentale manipulatie te hebben ondergaan, zal het kind zichzelf ontwikkelen als een 'people pleaser'. Dit is het kind namelijk vanaf jongs af aangeleerd. Doordat het kind zo afhankelijk is van de ouder, zullen zij altijd de angst hebben niet genoeg te zijn voor de ouder. Dit gedrag zal het kind de rest van zijn of haar leven met zich meedragen. Het kind zal namelijk door dit aangeleerde gedrag bang zijn voor afwijzingen en de gedachte hebben dat mensen alleen van hem of haar zullen houden wanneer het kind iets voor een ander doet.

Narcistisch misbruik kan langdurige gevolgen hebben voor de slachtoffers, zoals angst, PTSS (posttraumatische stressstoornis), depressie, een laag gevoel van eigenwaarde, moeite om andere mensen te vertrouwen, problemen in relaties en meer. 

bottom of page