top of page

Wat is Gaslighting?

Gaslighting is een vrij onbekend fenomeen, maar het komt regelmatig voor. Gaslighting is een vorm van manipulatie. Door middel van deze vorm van manipulatie wil iemand jou laten twijfelen aan jouw eigen gedachten of overtuigingen. Het gaat hierom dat de werkelijkheid verdraaid wordt door de narcist, om zodoende zijn eigen ego en zelfbeeld hoog te houden. In deze blog gaan wij verder in op deze vorm van manipulatie.


VERDRAAIEN VAN DE WAARHEID

Gaslighting is een vorm van omgekeerde psychologie. Wanneer iemand zijn standpunt uit, zal de narcist Gaslighting toepassen om de waarheid te verdraaien en zorgen dat jij een ander standpunt inneemt. Jouw overtuiging wordt ondermijnd en je begint te twijfelen aan jezelf. Door het toepassen van Gaslighting begint je te twijfelen aan je eigen waarneming en verlies je hierdoor alle controle over jezelf.

GASLIGHTING EN NARCISTISCHE OUDERS?

Gaslighting is een veelgebruikte methode van narcistische ouders om hun kinderen te manipuleren. Kinderen zijn gevoelig voor de meningen van de ouders en zullen zij twijfelen aan hun eigen waarneming. Een voorbeeld hiervan kan zijn: 'Jij hebt al het snoep opgegeten! Het kind: 'Dat heb ik helemaal niet gedaan. De ouder: 'Dan ben je dat vast vergeten!'. Het kind begint te twijfelen aan zijn eigen waarneming en is ervan overtuigd dat hij of zij het snoep heeft opgegeten.

VEELGEBRUIKTE UITSPRAKEN VAN NARCISTISCHE OUDERS
  • Dat heb ik helemaal niet gezegd! Je moet goed luisteren!

  • Je stelt je aan. Zo erg is het helemaal niet.

  • Je moet niet liegen! Daar hou ik niet van!

Voor een narcistische ouder schuilt het gevaar in het feit dat kinderen heel eerlijk en behoedzaam kunnen zijn. Door het geven van bovenstaande uitspraken kan een kind aan zijn eigen beginnen te twijfelen, waardoor het kind het voorgeval niet zo snel zal doorvertellen aan buitenstaanders.

Ook zal de narcistische ouder de andere ouder door middel van Gaslighting in een verkeerd daglicht kunnen zetten. Op een stiekeme en subtiele wijze zal de narcistische ouder het kind ervan overtuigen dat de andere ouder een slecht persoon is en het kind de andere ouder niet moet vertrouwen. Deze tactiek wordt vaak ingezet op het moment dat het kind te veel naar de andere ouder toetrekt. Dit wakkert bij de narcistische ouder jaloezie aan

GASLIGHTING EN DE GEVOLGEN

In een relatie tussen de narcistische ouder en zijn of haar kind is de Flying Monkey vaak de andere ouder of de broer of zus. Door het inzetten van een familiaire Flying Monkey kan een narcist op een slinkse wijze het kind doen geloven dat hij of zij diegene is die fout zit. Want, als jouw andere ouder of jouw zus of broer aangeeft dat jouw narcistische ouder een goed persoon is, dan zal dit vast zo zijn, toch? Niet dus! Jouw andere ouder, broer of zus is compleet gemanipuleerd.

Omdat er geen directe aanleiding is om het contact met jouw andere ouder, broer of zus te verbreken zijn zij in de ogen van de narcist het ideale doelwit om jou zover te krijgen om het contact te herstellen en/of jou in een slecht daglicht te zetten bij iedereen die het wil horen.

Omdat het gaat om de andere ouder, broer of zus zullen mensen eerder geloven dat jij het zwarte schaap bent van de familie. Dit komt omdat het verhaal van de andere ouder, broer of zus geloofwaardiger is dan een wanneer een ander persoon het vertelt, omdat deze mensen dichtbij jou staan.
1.737 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page