Wat is Gaslighting?

Gaslighting is een vrij onbekend fenomeen, maar het komt regelmatig voor. Gaslighting is een vorm van manipulatie. Door middel van deze vorm van manipulatie wil iemand jou laten twijfelen aan jouw eigen gedachten of overtuigingen. Het gaat hierom dat de werkelijkheid verdraaid wordt door de narcist, om zodoende zijn eigen ego en zelfbeeld hoog te houden. In deze blog gaan wij verder in op deze vorm van manipulatie.Gaslighting is een vorm van omgekeerde psychologie. Wanneer iemand zijn standpunt uit, zal de narcist Gaslighting toepassen om de waarheid te verdraaien en zorgen dat jij een ander standpunt inneemt. Jouw overtuiging wordt ondermijnd en je begint te twijfelen aan jezelf. Door het toepassen van Gaslighting begint je te twijfelen aan je eigen waarneming en verlies je hierdoor alle controle over jezelf.


Gaslighting en narcistische ouders


Gaslighting is een veelgebruikte methode van narcistische ouders om hun kinderen te manipuleren. Kinderen zijn gevoelig voor de meningen van de ouders en zullen zij twijfelen aan hun eigen waarneming. Een voorbeeld hiervan kan zijn: 'Jij hebt al het snoep opgegeten! Het kind: 'Dat heb ik helemaal niet gedaan. De ouder: 'Dan ben je dat vast vergeten!'. Het kind begint te twijfelen aan zijn eigen waarneming en is ervan overtuigd dat hij of zij het snoep heeft opgegeten.


Blijf weg bij mensen die geen verantwoording nemen voor hun acties en het jou kwalijk nemen dat je boos bent, omdat zij jou pijn hebben gedaan

Veelgebruikte uitspraken van narcistische ouders


- Dat heb ik helemaal niet gezegd! Je moet goed luisteren!

- Je stelt je aan. Zo erg is het helemaal niet.

- Je moet niet liegen! Daar hou ik niet van!


Voor een narcistische ouder schuilt het gevaar in het feit dat kinderen heel eerlijk en behoedzaam kunnen zijn. Door het geven van bovenstaande uitspraken kan een kind aan zijn eigen beginnen te twijfelen, waardoor het kind het voorgeval niet zo snel zal doorvertellen aan buitenstaanders.


Ook zal de narcistische ouder de andere ouder door middel van Gaslighting in een verkeerd daglicht kunnen zetten. Op een stiekeme en subtiele wijze zal de narcistische ouder het kind ervan overtuigen dat de andere ouder een slecht persoon is en het kind de andere ouder niet moet vertrouwen. Deze tactiek wordt vaak ingezet op het moment dat het kind te veel naar de andere ouder toetrekt. Dit wakkert bij de narcistische ouder jaloezie aan.


Een narcist zal nooit de waarheid vertellen. Het dichtstbijzijnde dat je ooit zult komen is een verhaal dat hen ofwel het slachtoffer maakt, de held, maar nooit de boosdoener.

Gaslighting en de gevolgen


Gaslighting ontstaat niet plotseling van dag op dag. Het gebeurd geleidelijk en steeds meer zal de narcist jou doen twijfelen aan jouw overtuigingen. Het heeft een langzame opbouw tot het moment dat jij geen eigen mening of gedachten meer durft te hebben.


Kinderen zijn hiervan een makkelijk slachtoffer. Ze zijn beïnvloedbaar en te aanhankelijk aan de overtuigingen en beweringen van de ouders. Vaak durven kinderen ook geen weerwoord te geven in de angst dat ze wellicht gestraft gaan worden.


Doordat Gaslighting door een narcistische ouder al op vroege leeftijd wordt toegepast op het kind, zal dit schadelijk zijn voor de rest van zijn of haar leven. Op latere leeftijd durven kinderen van narcistische ouders nooit compleet te vertrouwen op hun eigen mening en waarneming. Ook durven ze vaak geen beslissing te nemen in de angst dat dit besluit verkeerd is en daaraan verstrekkende gevolgen verbonden zijn.


Benieuwd hoe je een narcistische ouder kunt herkennen? Lees hier onze blog 'Hoe herken je een narcistische ouder?'

29 keer bekeken0 reacties