top of page

Wat is Narcisme?

Herken je het gevoel dat je nooit goed genoeg bent, nooit voldoende doet of dat je op je tenen loopt, maar je begrijpt niet waarom? Geeft je vader en/of je moeder je het gevoel dat je ondankbaar bent? Krijg je van je ouders constant te horen dat zij altijd voor je hebben klaargestaan, terwijl jij diegene bent die de huishoudelijke taken op zich heeft genomen? Heb jij het gevoel dat jij nooit jezelf heb kunnen zijn en jezelf niet hebt kunnen ontwikkelen en uiten als kind? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een narcistische vader en/of moeder!


NARCISME IN GROTE LIJNEN

Narcisme is een extreme vorm van eigenbelang, een hang naar waardering en bewondering. Narcisten hebben het idee dat ze een uitzonderlijke privileges verdienen en dat ze verheven zijn boven anderen.

Deze behoeften moeten bevredigd worden door iedereen die hun pad kruist. Dat betekent dat iedereen het moet ontgelden. Familie, vrienden en kennissen moeten allemaal zichzelf wegcijferen om te voldoen aan de behoeften van een narcist.

Een narcist heeft over het algemeen het idee dat de wereld om hun draait. Het is een vorm van grootheidswaanzin en opgeblazen gevoel. Tijdens de eerste ontmoeting met een narcist kunnen ze heel charismatisch overkomen. Het lijken in de eerste instantie fijne en warme mensen. Ze hebben een vlotte ballen en geven jou het gevoel dat je heel speciaal bent.

Wanneer ze jouw vertrouwen hebben gewonnen, zullen ze langzamerhand hun masker laten zakken. Jij als persoon komt er met de dagen, maanden of soms zelf jaren achter dat je al die tijd te maken hebt gehad met een ander persoon als die je in het begin ontmoet hebt.

WAARDOOR ONTSTAAT NARCISME?

Waardoor narcisme ontstaat is nog niet bewezen. Onderzoekers hebben het vermoeden dat narcistische mensen vaak een slechte jeugd hebben gehad of zelf met narcistische ouders te maken hebben gehad. Hierbij is het ontstaan van narcisme voortgekomen uit een trauma. Ze proberen door middel anderen het gaten te vullen die zij in hun jeugd gemist hebben.

Aan de andere kant wordt gedacht aan mensen die als kind geïdealiseerd zijn en niet verantwoordelijk zijn gehouden voor hun daden. Ouders van narcisten hebben hun kinderen vaak te veel verwend en waren er voornamelijk om alle behoeften van het kind te bevredigen. Dit gevoel zal het kind in haar of zijn volwassen jaren meenemen en andere mensen zien als objecten die ervoor zijn om hun behoeften te bevredigen

NARCISME BIJ OUDERS

Een narcistische ouder is vaak niet in staat om oprecht lief te hebben. Zij zien hun kinderen als een onderdeel van hun behoeftes. Doordat kinderen erg afhankelijk zijn van hun ouders zullen zij alles wat hun ouders zeggen, voor lief nemen.

De waarheid is dat in de ogen van een narcistische ouder een kind geen eigen individu is. Ze hebben geen recht op een eigen mening en hebben vaak niets in te brengen. Een narcistische ouder zal een kind altijd manipuleren en commanderen om hun eigen behoeften te behagen.

Kort gezegd: Een kind zal altijd in dienst staan van de narcistische ouder, tot dat het kind besluit om het contact te verbreken. Een zelfs dan kan het in sommige gevallen lastig zijn om afstand te creëren.


PATROON VAN NARCISTISCHE OUDERS
 • Het kind zal zich nooit oprecht geliefd voelen door de ouder

 • De ouder is nooit oprecht geïnteresseerd in het kind

 • Het kind kan nooit zijn zorgen of emoties uiten bij de ouder

 • De ouders dulden geen tegenspraak of kritiek

 • Het kind wordt altijd beschuldigd van de problemen in het leven van de ouder

 • Het kind wordt bekritiseerd en gemanipuleerd door de ouder

 • Van het kind wordt verwacht dat hij of zij altijd klaarstaat voor de ouder

 • De ouder chanteert het kind om zaken gedaan te krijgen

 • De ouder heeft ten opzichte van het kind een hele afstandelijke houding

 • De ouder toont alleen interesse in het kind wanneer er een bepaalde prestatie is geleverd

 • Het kind ontvangt constant veel negatieve feedback van de ouder

 • De ouder zorgt voor veel onstabiliteit en onrust in het huishouden en/of gezin


GEVOLGEN VAN NARCISTISCHE OPVOEDING VOOR HET KIND

Een kind dat is opgevoed door een narcistische ouder is in de meeste gevallen getekend voor het leven. Doordat het kind zichzelf heeft weggecijferd om te kunnen voldoen aan de emotionele behoeften van de ouder, heeft het kind geen eigen indentiteit kunnen ontwikkelen.

Door jarenlange mentale manipulatie te hebben ondergaan, zal het kind zichzelf ontwikkelen als een 'people pleaser'. Dit is het kind namelijk vanaf jongs af aangeleerd. Doordat het kind zo afhankelijk is van de ouder, zullen zij altijd de angst hebben niet genoeg te zijn voor de ouder. Dit gedrag zal het kind de rest van zijn of haar leven met zich meedragen. Het kind zal namelijk door dit aangeleerde gedrag bang zijn voor afwijzingen en de gedachte hebben dat mensen alleen van hem of haar zullen houden wanneer het kind iets voor een ander doet.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page