top of page

Verbogen narcisme

Verborgen narcisme is een gevaarlijke vorm van narcisme, waarbij weinig mensen weten of ze hiermee te maken hebben. Wil jij weten of jouw ouder een verborgen narcist is of hoe je dit kunt herkennen? 

Kind van een Narcist - Verborgen Narcisme.jpg
Wat is verborgen narcisme?

Jouw verborgen narcistische ouder is richting de buitenwereld vaak erg op zichzelf, stil en behulpzaam richting anderen. Omdat hij of zij zo behulpzaam is richting de buitenwereld, wordt al snel gedacht dat deze persoon de meest vriendelijke en betrokken persoon is die ze hebben meegemaakt. Het is iemand die zich richting de buitenwereld zodanig sociaal gedrag toont dat zijn of haar kring groot is met mensen die denken dat de narcist een vriend voor het leven is. Echter, thuis achter gesloten deuren zie jij een totaal ander persoon.

Ouder met verborgen narcisme

Jouw verborgen narcistische ouder is richting de buitenwereld vaak erg op zichzelf, stil en behulpzaam richting anderen. Omdat hij of zij zo behulpzaam is richting de buitenwereld, wordt al snel gedacht dat deze persoon de meest vriendelijke en betrokken persoon is die ze hebben meegemaakt. Het is iemand die zich richting de buitenwereld zodanig sociaal gedrag toont, dat zijn of haar kring groot is met mensen die denken dat de narcist een vriend voor het leven is. Echter, thuis achter gesloten deuren zie jij een totaal ander persoon.

Aandachtspunten van verborgen narcisme

De aandachtspunten van een verborgen narcistische ouder zijn als volgt:

 

  • De behoefte van jouw verborgen narcistische ouder moet als eerste vervuld worden.

  • Het gaat allemaal om jouw narcistische ouder, maar hij of zij hanteert een subtiele strategie. 

  • Jouw verborgen narcistische ouder is extreem gevoelig voor kritiek, want het is een persoonlijk aanval

  • Bij kritiek zal jouw narcistische ouder de slachtofferrol op zich nemen en zal dit erg tactisch uitvoeren

  • Ondanks dat je het zal denken, zal jouw verborgen narcistische ouder jou niet aanvallen met woede

  • Jouw gevoelens en mening doen er niet toe, want de focus ligt nu op het verdriet van jouw narcistische ouder

  • Uiteindelijk ben jij diegene die zich verontschuldig richting jouw narcistische ouder

  • Jouw verborgen narcistische ouder zal ontkennen kwaad te zijn, maar hij of zij zal jou betaald zetten

  • Jouw narcistische ouder zal jou negeren en jou doodzwijgen tot dat jij knap en jij jouw excuses aanbiedt

Verborgen narcist en gaslichting

Een verborgen narcist is een meester in Gaslighting. Hij of zij zal ervoor zorgen dat jij aan jezelf begint te twijfelen. Je twijfelt aan jouw herinneringen en aan jouw geestelijke gezondheid. Zonder te schromen zal de verborgen narcist dingen zeggen als "Dat heb ik niet gezegd" of "Dat is niet wat er gebeurd is". Hij of zij zal de waarheid ontkennen, jou de schuld geven en jou manipuleren te denken dat jij diegene bent die fout zit. 

Wat te doen tegen verborgen narcisme?

Het is belangrijk om de verborgen narcist te verlaten, voordat hij of zij jou krankzinnig maakt en meer schade aanricht. In principe kun je ervan uit gaan dat andere familieleden jouw voor gek verklaren dat jij jouw narcistische ouder verlaat. Jouw narcistische ouder is namelijk geweldig en altijd zo behulpzaam. Door de uitgebreide PR-stunt die jouw narcistische ouder heeft uitgehaald, zul je op dat vlak bij andere "verliezen", behalve bij jouw belangrijkste supporters. Echter, jouw narcistische ouder maakt jouw leven onhandelbaar en de enige manier om jouw leven, rust en vrijheid terug te krijgen is door al het contact met jouw narcistische ouder te verbreken. 

bottom of page