top of page

Codependentie: Wederzijdse afhankelijkheid van je narcistische ouder

In gezonde relaties is het normaal om op elkaar te vertrouwen voor steun. Er is echter een verschil tussen afhankelijk zijn van iemand voor emotionele, financiële of fysieke steun en codependent zijn. Wanneer je te maken hebt met een narcistische ouder is de kans groot dat je momenteel of ooit in een wederzijdse afhankelijkheid hebt gezeten met jouw narcistische ouder. Maar wat is Codependentie eigelijk en hoe speelt dit een rol in een relatie tussen een kind en zijn of haar narcistische ouder?Codependentie

Codependentie is vertaald een relatieverslaving. Er is hier sprake van een buitensporige, allesverslindende afhankelijkheid van een specifieke persoon. Bij de meeste codependent relaties is sprake van een disfunctionele vorm van een relatie, zoals verslaving, misbruik of geestesziekte.


Eigenschappen van Codependentie

Bij een kind en zijn of haar narcistische ouder is dit terug te zien in het afhankelijk zijn van elkaar op bijvoorbeeld financieel of emotioneel gebied. Het kind wil belangrijk zijn voor de ouder in de hoop dat de ouder een vorm van liefde en affectie vertoont richting het kind. De narcistische ouder heeft het kind nodig heeft om een bepaalde mate van bewondering te voelen. Op die manier vullen de narcistische ouder en het kind elkaar aan.


Zowel het kind als de narcistische ouder hebben vaak een aantal eigenschappen gemeen. Deze omvatten:

  • Een laag zelfbeeld

  • Moeite met het identificeren van hun eigen emoties

  • Moeite met het nemen van beslissingen

  • Verlangen om belangrijk te voelen voor iemand


Beschermen voor afwijzing

Het kind raakt gewend om zijn of haar eigen behoeften en wensen opzij te schuiven ten gunste van de narcistische ouder, waardoor het kind te vaak over zijn of haar eigen grenzen gaat. Het kind leert zichzelf de gedachten en gemoedstoestand van de ouder te lezen, om zodoende zichzelf te beschermen en datgene te doen waardoor het kind niet een afwijzing van de narcistische ouder op zich afroept. Om die reden kan een narcistische ouder zijn of haar gang blijven gaan, omdat het kind dit toelaat een dit leidt tot een vicieuze cirkel. Het kind zal dan nog harder zijn of haar beste doen om het de narcistische ouder naar zijn of haar zin te maken.


Verslaving aan extase

Het wordt in sommige gevallen ook wel een verslaving genoemd. De reden dat het een verslaving wordt genoemd is, omdat de waardering of liefde die een kind vanuit zijn of haar narcistische ouder ontvangt, een extase kan zijn. Hert gevoel van extase is het gevoel van geluk en het idee dat er mogelijkheden zijn om de narcistische ouder te veranderen in de ouder die het kind nodig heeft. Dat gevoel zal een kind willen blijven najagen, waardoor het kind gevangen blijft in een patroon van kwetsende en pijnlijke situaties. Deze situaties creëren jeugdtrauma’s.


Het niet geliefd voelen en zo hard die liefde van een ouder nodig hebben om een stabiele ontwikkeling door te maken, maakt dat een kind de destructieve verwachtingen van de narcistische ouder blijft accepteren. Vaak toen ver in de volwassen jaren. De narcistische ouder daarentegen blijft de verwachtingen vanuit het kind aanscherpen, om zich belangrijk en bewonderd te voelen. Dit is vaak ook de reden dat het lastig is om de Codependentie tussen een kind en zijn of haar narcistische ouder te doorbreken.


De afhankelijkheid van de narcistische ouder

De narcistische ouder is op zijn of haar beurt verslaafd aan aandacht en ziet het kind als voeding om deze verslaving te onderhouden. De narcist zorgt dat het kind gebonden blijft aan de aandacht die de narcistische ouder geeft, door constant af te stoten en aan te trekken. Op die manier ontvangt de narcistische ouder de aandacht die hij of zij wil.


Wanneer het kind beslist om zich te onttrekken aan deze giftige relatie, valt de bron, die de narcistische ouder heeft om zijn of haar verslaving te onderhouden, weg. De narcistische ouder zal op zijn of haar beurt ervoor zorgen dat terug gezogen wordt in het web van de narcistische ouders door het organiseren van charmeoffensieven.


Het volwassen codependent kind

Kinderen die zijn opgegroeid met een narcistische ouder leren dat het geven van aandacht en gunsten, zorgen voor het ontvangen van liefde en aandacht. Een kind dat al op jonge leeftijd leert om zijn narcistische ouder tevreden te stellen, zal zich later aangetrokken voelen tot narcistische partners, omdat dit voor hen vertrouwd en normaal voelt. Het kind heeft een gebrek aan zelfliefde, stabiele ontwikkeling en lage eigenwaarde.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page