top of page

Narcistische ouders en relaties.

Narcistische ouders zien zichzelf als belangrijkste persoon in het leven van hun kind. Dat betekent dat elke vorm van interruptie als gevaar beschouwd wordt. De narcistische ouder zal zich bedreigt voelen door de andere partij in het leven van het kind en zal er alles aan doen om dit te voorkomen. Dit doet een narcistische ouder door jou te isoleren van anderen en daarmee afhankelijker wordt van de narcistische ouder.


BEKRITISEREN VAN JOUW RELATIE

Een narcistische ouder ziet zijn of haar kind niet als een individueel persoon met eigen gevoelen en een eigen mening, maar als hun eigendom. Door de tussenkomst van een ander persoon ziet de narcistische ouder de controle over het kind verliezen. Om dit te voorkomen zal de narcistische ouder beletten dat de relatie stand houdt. Zij zullen jouw partner en jou neerhalen en bekritiseren. Daarnaast zullen zij tussen jouw partner en jou komen en zien zij zichzelf als onderdeel jullie relatie. Wanneer een relatie hier niet tegenop gewassen is, kan het wrijvingen tussen jouw partner en jou veroorzaken.

MISBRUIK MAKEN VAN JOUW PARTNER

Het kan ook voorkomen dat de narcistische ouder jouw partner gebruikt om dichtbij bij jou te komen. Zo kunnen de ouder jouw partner zien als hun bezit. Een narcistische ouder kan misbruik van jouw partner maken, omdat zij zich bevoorrecht voelen als jouw ouder en denken dat zij ook een onderdeel zijn van jouw partners leven. Zij maken zichzelf, ten opzichte van jouw partner, belangrijk. Ze zetten hierbij hun kind in als pion. Pas op het moment dat de partner de behoeften van de narcistische ouder vervuld, ontvangt de partner "toestemming" van de narcistische ouder om zichzelf tot de familie te rekenen en een relatie te behouden met hun kind. Het is geen eenmalig event, maar en continuüm, waarbij de eisen steeds vaker ter sprake komen en de omvang heftiger wordt.

VOORWAARDEN OM MET JE VRIEND OF VRIENDIN AF TE SPREKEN

Wanneer je jonger bent, kan een narcistische ouder jou verbieden om naar jouw vriend of vriendin te gaan, bijvoorbeeld door jou huisarrest te geven. Pas wanneer het kind of de relatie van het kind datgene doet dat gevraagd worden van de narcistische ouder, wordt er door de narcistische ouder gratie verleend. De narcistische ouder kan voorwaarden gaat stellen aan jouw afspraak met je vriend of vriendin. Wederom een vorm van macht en controle uitvoeren op het kind. Je mag alleen weg, als jij het huis hebt schoongemaakt, hebt gekookt en als je boodschappen hebt gehaald. Ondanks jouw inzet zal een narcistische ouder randvoorwaarden stellen. Er zal altijd eerst moeten worden voldaan aan de eisen van de narcistische ouder. Wanneer je eenmaal bij je vriend of vriendin bent, zal je narcistische ouder jou in de gaten houden door middel van constant bellen of het sturen van meerdere berichten.

Veel relaties gaan kapot door het gedrag van de narcistische ouder, omdat de andere partij er vaak niet meer tegen kan. Een narcistische ouder is niet gelukkig, dus verwachten ze dat jij ook niet gelukkig mag zijn.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page