Projectie: het overlevingsmechanisme van een narcistische ouderWat is projectie?


Iedereen heeft weleens te maken gehad met project. Het gebeurd in werksituaties, vriendschappen en thuissituaties. Projectie is een vorm van mishandeling en manipulatie waarbij iemand zijn eigenschappen en wensen opdringt aan een ander.


Binnen een relatie tussen een kind en een narcistische ouder is er in de meeste gevallen sprake van projectie. Narcistische ouders ontkennen hun eigen behoeften en kennen dit toe aan hun kind. Dit komt omdat narcistische ouders door eenzaamheid, onzekerheid, leegte en hulpbehoevendheid een schaamte met zich meedragen waarmee ze niet geconfornteerd willen worden.

Projectie is voor narcistische ouders een overlevingsmechanisme. Wanneer een narcistische ouder wordt geconfronteerd met haar eigen kwetsbaarheid, zal dit ten alle tijden worden vermeden en zal de ouder overgaan op projectie. Zodoende hoeft de narcistische ouder haar eigen innerlijke conflicten niet te ondervinden en te behandelen.


Het komt neer op het feit dat de narcistische ouder eigenlijk tegen een spiegel praat.

Waarom hanteren narcistische ouders projectie?


Door middel van projectie wil een narcistische ouder het kind afleiden van de werkelijkheid en zorgen dat het kind de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de negatieve gezinsdynamiek. De narcistische ouder zal het kind ervan beschuldigen kritisch te zijn, neerbuigend, respectloos en jaloers. Het komt neer op het feit dat de narcistische ouder eigenlijk tegen een spiegel praat. Het is belangrijk om te weten dat de denkwijze van narcistische ouders zodanig verbogen is dat de beschuldigingen die zij uiten richting hun kinderen, in hun gedachten werkelijkheid worden.


Door middel van projectie wil een narcistische ouder overkomen als het slachtoffer.

Voorbeelden van projectie:

  • Een narcistische ouder beschuldigt haar kind van een slechte fysieke houding, terwijl de narcistische ouder zelf krom loopt

  • Het kind wordt beschuldigd van liegen, terwijl de narcistische ouder een pathalogische leugenaar is

  • De narcistische ouder beschuldigt het kind van nalatigheid in het huishouden, terwijl de narcistische ouder diegene is die het huishouden verwaarloosd.

  • Het kind wordt beschuldigd van een slechte levensstijl, terwijl de narcistische ouder diegene is die rookt, een slechte eetpatroon heeft en/of zichzelf verwaaloosd.

  • Het kind wordt ervan verweten dingen niet te kunnen of te durven, omdat de narcistische ouder zelf niet werkt, geen diploma’s heeft of afhandelijk is van anderen om dingen gedaan te krijgen.

  • De narcistische ouder beschuldigd het kind van arrogantie en egoisme, tewijl de narcistische ouder weinig tot niets goeds over heeft voor een ander.


Door middel van projectie wil een narcistische ouder overkomen als het slachtoffer. Met deze tactiek zorgt de narcistische ouder ervoor dat ze hun misbruik ongezien kunnen voortzetten en tergelijketijd verbergen voor de buitenwereld.

93 keer bekeken1 reactie