Op vakantie met een narcistische ouder

Vroeger gingen wij als gezin regelmatig naar het buitenland op vakantie. Voor mijn zus en mij was het in het begin een geweldig vooruitzicht. Op het moment dat wij in de auto stapte begon voor ons de vakantie. De lange reis, het spelen van spelletjes op de achterbank en ijsjes kopen bij de tankstations in Frankrijk.Echter, toen wij ouder werden werden onze vakanties steeds grimmiger. Toen ik eenmaal de leeftijd van 10 had bereikt, was ik verplicht om tot middennacht mijn narcistische moeder te helpen met het inpakken van de koffers. Door het obsessieve gedrag van mijn moeder kon dit vaak tot in de ochtend duren.


Op het moment dat mijn vader wilde vertrekken, kroop mijn moeder in bed, dreigde zij om niet mee te gaan of was zij plotseling ziek, zwak en misselijk.

Op het moment dat mijn vader wilde vertrekken, kroop mijn moeder in bed, dreigde zij niet mee te gaan of was zij plotseling ziek, zwak en misselijk. Haar gedrag kwam voort uit de angst om het huis te verlaten. Mijn vader moest geregeld als brugman praten om haar over te halen mee te gaan. Al voordat wij op weg waren, stond onze vakantie al in het teken van de psychische stemming van mijn narcistische moeder.


Vanaf het moment dat wij eenmaal als gezin de auto hadden bereikt probeerde mijn moeder de vakantie te saboteren. Zij zocht redenen om terug te gaan naar huis of bleef continu herhalen dat zij de hele vakantie in bed wilde liggen en dat wij ons maar moesten vermaken. Kortom, het verschilde niets van hoe het er thuis aan toeging.


Zij wilde de hele vakantie op haar hotelkamer blijven en beschuldigde ons dat wij haar alleen lieten, wanneer wij iets voor onszelf wilde gaan doen

Wanneer wij op bestemming waren, ging mijn moeder direct in bed liggen en wilde zij niets met ons ondernemen. Zij wilde de hele vakantie op haar hotelkamer blijven en beschuldigde ons dat wij haar alleen lieten, wanneer wij iets voor onszelf wilde gaan doen. Zij dreigde om naar huis te gaan, aangezien wij haar toch niet nodig waren.


s'Avonds gingen wij regelmatig uiteten. In Londen waren wij de hele dag op pad en stopte bij een MacDonalds om iets te gaan eten. Omdat de MacDonalds in Londen, niet zoals in Nederland, mayonaise serveerde werd mijn moeder kwaad en liet haar eten staan. Zij gaf aan dat zij het eten niet zonder mayonaise smerig vond en liep naar buiten. Zij liet ons daar samen met onze vader alleen achter. Toen we ons eten eenmaal op hadden liepen wij naar buiten, waar mijn moeder op ons stond te wachten.


Mijn moeder ging aan de kant van de straat zitten en begon te mijn vader te schreeuwen dat zij een taxi wilde nemen.

In Indonesië gebeurde hetzelfde, maar in heftigere vorm. Het was de dag voordat wij weer richting Nederland zouden vertrekken. Tijdens het avondeten in een winkelcentrum vertrok mijn moeder van tafel om vervolgens door het winkelcentrum te lopen. Mijn vader probeerde net als altijd een excuus voor mijn moeders gedrag te verzinnen. Hij gaf aan dat mijn moeder angstig was voor de lange vliegreis die de volgende dag zou plaatsvinden. Toen wij eenmaal weer richting het hotel liepen, begon het te regenen. Van het restaurant naar het hotel was hooguit vijf minuten lopen. Mijn moeder ging aan de kant van de straat zitten en begon te schreeuwen dat zij een taxi wilde nemen. Mijn vader probeerde haar nog over te halen om mee te lopen, maar dat wilde zij niet. Zij bleef stoïcijns aan de kant van de weg zitten terwijl zij werd natgeregend.


Wij waren doorgelopen en kwamen uiteindelijk bij het hotel aan. Ik merkte dat mijn vader was uitgeput van het gedrag van mijn moeder. Echter, dat weerhield hem niet om naast haar plaats te nemen nadat zij lopend bij het hotel arriveerde en aan een andere tafel ging zitten. Mijn zusje en ik bleven zitten aan de tafel waar wij eerder met onze vader zaten. Zonder het uit te praten ging mijn moeder verder alsof er niets gebeurt was.


Ik merkte dat mijn vader was uitgeput van het gedrag van mijn moeder.

De vakanties met mijn narcistische moeder waren vermoeiend en ik denk er altijd met een zwaar gevoel aan terug. Door het gedrag van mijn narcistische moeder zijn veel vakanties voor ons verloren gegaan. Namate de jaren vorderen zag ik steeds meer op tegen de vakanties en bleef ik liever op school dan dat ik met haar in het vliegtuig zou zitten.

64 keer bekeken0 reacties