top of page

Op vakantie met een narcistische ouder.

De tijd van vakantie is aangebroken in Nederland. De meesten onder ons kijken hier reikhalzend naar uit, maar voor kinderen met een narcistische ouder is dit niet weggelegd. Een vakantie hoort te draaien om rust, gezelligheid en vooral ontspanning. Wanneer je ooit met je narcistische ouders op vakantie bent geweest, zul je merken dat de vakantie gevuld is met spanningen, stress, verdriet en vermoeidheid.


WAAROM DIT GEDRAG?

Narcistische ouders zijn sterren in het verpesten van bijzondere gelegenheden. Dit komt omdat deze dagen, net als kerst, diploma uitreikingen en verjaardagen, niet om de narcistische ouder draait, maar om één ander of meerdere personen. Narcistische ouders willen ten alle tijden in het middelpunt staan en kunnen het niet verdagen dat het ook anders kan zijn. Het is belangrijk om dit soort gedragingen van een narcist tijdig te herkennen, maar dat je ook weet wat je moet doen in dit soort situaties.

ALTIJD MIDDELPUNT VAN AANDACHT

Het voortbestaan van een narcistische ouder draait om aandacht en bewondering. De narcistische ouder is er namelijk van overtuigd dat hij of zij in ten alle tijden in het middelpunt van de aandacht behoren. Wanneer ze niet de aandacht of bewondering krijgen die zij graag willen, zullen zij er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen. Dit doen zijn bijvoorbeeld door: Emoties op te wekken, zodat ze focus weer op de narcistische ouder ligt (lees: omgekeerde psychologie) of de sfeer verpesten, zodat anderen het niet leuk kunnen hebben.

PROJECTIE VAN ANGST EN EMOTIES

De engels uitdrukking om weer te geven hoe narcisten reageren in een emotionele en angstige situaties. Wanneer iemand pijn of angst heeft kan diegene direct of indirect een ander pijn doen. Dit hoeft niet altijd met de kwade bedoelingen zijn, maar bij een narcistische ouder is dit altijd het geval. Je moet een narcist zien als iemand die altijd pijn en angstig is. Om dit te compenseren, willen zij een constante gevoel van bewondering voelen en zullen er alles aan doen om angst te verdoezelen. Bij vakantie moet je denken aan de angst voor het vliegen, angst voor het onbekende en angst voor het aanwezig zijn in een vreemd land. Een narcist kent de omgeving, de mensen en in sommige gevallen de taal niet, waardoor een narcist zich ongemakkelijk en angstig zal voelen. Deze gevoelen zullen geprojecteerd worden op diegene de met de narcist op vakantie is.

SABOTEREN VAN BIJZONDERE GEBEURTENISSEN

Doordat een narcist constant de focus op hem of haar gericht wil hebben, zal de narcist er alles aan doen om dit zover te krijgen. De narcist zal plotseling in een emotionele of kwade bui uitbarsten, wanner iets niet gaat zoals hij of zij verwacht. De narcist zal niet komen opdagen bij speciale gebeurtenissen, in de hoop dat mensen naar hem of haar vragen. Bekende spreekwoord: "Schittert van afwezigheid" of is plotseling ziek, zodat anderen medelijden met de narcist krijgt. op welke manier een narcist ook zal reageren, een spijtbetuiging zal je kunnen vergeten, want wat kan iemand er nou aan doen dat ze niet kan komen of plotseling ziek is. Verantwoording afleggen is iets waar narcisten niet van houden.

EINDELOZE REIS NAAR DE VAKANTIEBESTEMMING

Wanneer de koffers zijn gepakt en de auto is ingeladen, begint het pas echt. Jouw narcistische ouder is zenuwachtig, ontevreden en is uit op ruzie. De narcistische ouder wil jou of een ander lid van het gezin uit emotioneel balas krijgen, voor zijn of haar eigen stressvoeding. Je merkt dat je op eieren loopt en dat je er alles aan probeert te doen, om de gemoedsrust te bewaren. Wanneer jullie arriveren merk je dat je mentaal helemaal opgebrand bent en geen puf meer hebt om iets te ondernemen. Je narcistische ouder zal doen alsof er niets gebeurd. Maar eenmaal op de hotelkamer of bungalow zal de strijd gewoon doorgaan. Je narcistische ouder zal op bed kruipen en niets meer willen ondernemen of je narcistische ouder gaat er zonder jou vandoor.

GÊNANT GEDRAG IN RESTAURANT OF WINKELS

Wanneer een narcistische ouder jou belachelijk zal maken, dan zal dat gebeuren. Hij of zij zal op vakantie elk moment aangrijpen om een scene te schoppen, waarbij jij in een beschamende positie wordt neergezet. Bijvoorbeeld door weg te lopen uit een restaurant of door ruzie te maken in een winkelcentrum. Dit gebeurt niet alleen op vakantie, maar ook tijdens andere gelegenheden. Je mag namelijk geen plezier en rust hebben op vakantie. Je ben tijdens dit soort momenten alleen maar bezig met de gemoedsrust die jij voor jouw gevoel moet creëren op vakantie. Bij een gênant voorval, ben je geneigd om excuses te maken voor het gedrag van je narcistische ouder.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page